Mina ja muusika

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margarita Voites
Margarita Voites Foto: Peeter Langovits

Inimese muusikamaitse kõneleb paljuski tema olemusest. USA president Barack Obama jumaldab Ricky Martinit, Angela Merkel Richard Wagnerit, Toomas Hendrik Ilves Arvo Pärti ja PJ Harveyt. Tänases arvamismängus pakume Arteri lugejale võimaluse mõistatada, milline esineja meeldib neile üheksale Eestis väga hästi tuntud inimesele, kes äraarvamiseks ise vihjeid annavad. Lugeja ülesandeks on kirjeldusele vastav isik üles leida.

Margarita Voites, ooperidiiva

See laulja on sündinud Väike-Maarjas ja esinenud nii Estonias ja Vanemuises kui ka Viini, Moskva, Amsterdami ja teiste linnade teatrites. Oma Iisraelist pärit abikaasaga elab ta aga peamiselt Itaalias. Ja kuigi Eestis on palju teisigi häid lauljaid, hindan teda kui sopranit väga.

Muide, olen teada saanud, ta on ka mu hõimlane. Ühe minu sugulase sugulane.

Urmas Paet, välisminister

Ta on džässmuusik suure tähega. Tema mõjutajateks on olnud The Beatles, Miles Davis ja Brasiilia rütmid. Temale ja tema erinevatele kooslustele on antud 20 Grammy auhinda, viimane neist 2013. aastal parima džässinstrumentaalalbumi eest. Filmis «Fandago», kus peaosas nooruke Kevin Costner, on tema muusikal oluline roll. Projektis Orchestrion oli ta laval üksi, selja taga lavatäis tehnikat, millega ta suutis tekitada orkestritäie võrratut muusikat.

Ta on hea tuju tekitaja. Mind paelub tema muusika eriline kõla ja lugude voolavus. See meenutab mulle sõbralikku liikumist ja päikest ka halluse puhul. Ootan tema kontserti Tallinnas aprillikuus. Suur aitäh Anne Ermile selle võimaluse eest!

Maimu Berg, kirjanik

Ta suri juba 38-aastaselt, arvatavasti droogide ülekasutamisse, ning tema abikaasa suri pool aastat pärast mehe lahkumist kurvastusse. Seda lauljat on nimetatud oma aja parimaks ooperilauljaks.

Kui laps olin, näidati filmi «Suur Caruso», kus ta suurepäraselt Carusot mängib, ning sellest mu ooperipisik alguse saigi. Mõne aja eest kinkis mulle keegi tema albumi ning siis hakkasingi teda uuesti kuulama – tõesti omapärane ja ilus hääl! Muusikat kuulan enamasti tööd tehes, kirjatööd ma muusikata vist teha ei oskagi.

Urmas Reinsalu, kaitseminister

Mul on selle ansambli mõlemad kogumikud autos. Kuulan, kui sõidan pikka maad, ja kui üksi olen, laulan vahel kaasa kah. Neil on head tekstid ja sisemine jõud – nende lauludest saaks lausa eraldi luuleraamatu teha. Lood on nõnda varieeruvad, et neist saad sõnumi nii nukras maailmavalus kui ka rõõmsal hetkel. On mõned asjad, mis annavad eestlaseks olemise salatunde: Lutsu «Kevade», Runneli luule ja muidugi see bänd. Mis seal ikka lisada, eesti muusika kukub kõige paremini välja just eesti keeles laulduna.

Olav Ehala, helilooja

Lauljate või pianistide hulgast on mul raske oma lemmikut nimetada, sest neid on liiga palju. Pealegi on suur osa head tuttavad, ja kuidas sa ikka hakkad ainult üht välja tooma. Seepärast tooksin välja hoopis lavastaja, kes on ka väga musikaalne. Oma noorpõlves tehtud Ugala tipplavastuses ta ju isegi laulis ja mängis pilli! Vihjeks veel, et paar aastat tagasi tähistas ta ümmargust sünnipäeva ning tema lavastajakäekiri meenutab maailmakuulsa Adolf Šapiro oma.

Reet Roos, riigikogu liige

Ei tea, kas kõlbab niimoodi öelda, aga ta on suure ja kiilaka peaga. Kui olin väike tüdruk, arvasin kogu aeg, et ta on Reet Linna mees, sest nad olid kogu aeg telekas koos. Olen sel teemal koguni tuliselt vaielnud, arvasin, et nii toredal mehel peabki nii tore naine olema. Ta on kirjutanud suure hulga igasugu toredaid lugusid, mis on mulle lapsest saati väga meeldinud, ja nüüd, kui ta andis ka kogumikplaadi välja, kus on palju filmimuusikat, leian sealt aina uusi pärleid. See plaat ketrab mul autoski kõige sagedamini.

Maria Avdjuško, näitleja

Ta pidas hiljuti 60. sünnipäeva ja käis möödunud aasta märtsis Tallinnas esinemas. Rokkmuusik, keda on nimetatud ka selle riigi roki vanaisaks. Usutunnistuselt on tegu budistiga.

Kuulan teda juba 80ndatest saati, ta on aidanud oma lauludega mul isiksuseks kujuneda ja mind tegelikult kogu elu saatnud. Tegemist on artistiga, kelle puhul tunnen, et ta laulabki mulle.

Anne Veski, laulja

Tema pärisnimi on tegelikult Anne Mae Bullock ja ta kannab laval alati miniseelikut, kuigi on juba soliidses vanuses. Läks eelmisel aastal 73-aastasena mehelegi. Mulle meeldib temast hoovav power ja energia – kõik kokku on väga äge. Eriti meeldib mulle teda mitte ainult kuulata, vaid ka vaadata – olen tema kontserte külastanud kolm või neli korda. Ta tuleb lavale nagu tiiger, ja see lava on tema! Laulab võrdselt meestega ega anna kellelegi alla.

Taavi Rõivas, sotsiaalminister

Minu armastatuimas artistis ei ole küsimust, sest kuulan teda iga päev. Mulle meeldib tema hääle tämber, iseloomu temperament ja suur süda. Mulle meeldib, et ta on armastav ema oma lapsele. Et ta on unistuste naine oma mehele. Ei ole ühtegi artisti maailmas, keda armastaksin ligilähedaseltki nii palju.

Õiged vastused: Urmas Paet – Pat Metheny , Urmas Reinsalu – Ruja , Taavi Rõivas – Luisa Värk , Anne Veski – Tina Turner , Olav Ehala – Elmo Nüganen , Margarita Voites – Aile Asszonyi , Maria Avdjuško – Boriss Grebenštšikov , Reet Roos – Olav Ehala , Maimu Berg – Mario Lanza.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles