Poola prokuratuur esitas esimese CIA salavanglaid puudutava süüdistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade kohale, kus väidetavalt asus Poola salavangla.
Vaade kohale, kus väidetavalt asus Poola salavangla. Foto: SCANPIX

Poola Krakówi prokuratuur teatas reedel, et on esitanud esimese ametliku süüdistuse seoses USA Luure Keskagentuuri (CIA) väidetavate salavanglatega Poolas.

Süüdistus esitati riigiametnikule, kes oli vastaval ajavahemikul ametis, ütles prokurör Artur Wrona uudisteagentuurile PAP süüdistuse sisu ja süüdistatava ametirolli täpsustamata.

Peaminister Donald Tusk toonitas, et prokuratuur uurib salavanglate küsimust «põhjalikult» ning olenemata sellest, missugune süü Poola ametikandjatel tuvastatakse, on võimude kohus seista rahvuslike huvide eest.

«Vahel näib mulle, et USA pool saadab aeg-ajalt signaale, arvestamata seejuures oma liitlaste huvidega,» sõnas Tusk.

Prokuratuur tegi avalduse päev pärast seda, kui Ühendriikide päevaleht Washington Post avaldas CIA salajasi ülekuulamispaiku puudutava artikli. Artikli kohaselt on Poola prokuratuur väljastanud vahistamiskäsud CIA ametnike kohta, kes Poola salavanglat külastasid, ehkki ei ole selge, kas nimetatud käsud on endiselt jõus.

Ajalehe väitel maksid Ühendriigid Poolale salajase ülekuulamiskoha võimaldamise eest 2003. aastal 15 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles