Iisraeli kohus nõuab valitsuselt selgitust turvatara asukoha suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aasta foto Iisraeli turvatarast, mis eraldas Läänekaldal asuvat al Wallaje küla (vasakul) ehitusjärgus juudi asundusest Har Gilo.
2011. aasta foto Iisraeli turvatarast, mis eraldas Läänekaldal asuvat al Wallaje küla (vasakul) ehitusjärgus juudi asundusest Har Gilo. Foto: SCANPIX

Iisraeli ülemkohus andis valitsusele kaks kuud selgitamiseks, miks ei pakutud Jeruusalemma lähedal orus Läänekalda turvatarale alternatiivset asukohta.

Ülemkohtu eilne otsus puudutab Beit Jala palestiinlastest elanike kaebust, kelle sõnul välja pakutud asukoht lõhestab kohaliku kristlaste kogukonna ning takistab kohalikel juurdepääsu oma oliivisaludele.

Kui Iisraeli kaitseministeerium ei loobu kavast rajada turvatara Cremisani oru keskele, tähendab see apellatsiooni esitajate sõnul, et 58 perekonda kaotab oma maa ning katoliku Saleesia ordu mungaklooster jääb Iisraeli ning nunnaklooster Palestiina poolele.

Kõnealune piirkond asub Ida-Jeruusalemma Gilo asunduse ning Läänekalda Har Gilo asunduse vahel.

Iisraeli endisi kõrgeid julgeolekuametnikke koondav rahu- ja julgeolekunõukogu pakkus eelmisel nädalal turvatarale välja alternatiivse marsruudi, mis säästaks nende sõnul suurema osa külaelanike maadest ning kaitseks ühtlasi paremini Iisraeli julgeolekuhuve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles