Soome arutab osalust Kesk-Aafrika Vabariigi operatsioonis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahuvalvajad Kesk-Aafrika Vabariigis
Rahuvalvajad Kesk-Aafrika Vabariigis Foto: SCANPIX

Soome kaalub kolmapäeval osalemist Kesk-Aafrika Vabariigi operatsioonis, teatasid valitsusallikad.

Valitsuse välis- ja kaitsepoliitikakomisjon koguneb hommikul. Lõplikku otsust võib olla siiski kolmapäeval ei langetata.

Euroopa Liidu välisministrid leppisid 20. jaanuaril kokku kuni tuhande sõduri saatmises lisaks seal juba ÜRO mandaadiga viibivale 1600-le Prantsuse ja 4000 Aafrika sõdurile. Soome panus operatsiooni jäi veel lahtiseks.

Möödunud nädalal ütles kaitseminister Carl Haglund, et Soome ootab enne otsustamist EL-ilt täiendavat informatsiooni. Haglund avaldas siis arvamust, et Soome osalus saab olema väiksem, kui algselt jutuks olnud 20 meest -- kui üldse sinna minnakse.

KAV-i islamistlike rühmituste ühenduse Séléka mässulised kukutasid 2013. aasta märtsis riigipöördega senise presidendi François Bozizé ja sundisid ta maalt lahkuma. Séléka määras pärast võimuhaaramist presidendiks Michel Djotodia.

Riik langes seejärel kiiresti kaosesse. Djotodia ei suutnud ohjeldada tema võimuletuleku taga olevate islamimässuliste ja riigis enamuses olevate kristlaste omakaitserühmitusi ning astus jaanuaris tagasi.

KAV-i üleminekuparlament valis jaanuaris uueks ajutiseks riigijuhiks Catherine Samba-Panza.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles