Tšurkin: Ukraina peab naasma 21. veebruari lepete juurde

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene suursaadik ÜROSs Vitali Tšurkin (vasakul) Julgeolekunõukogu istumgil.
Vene suursaadik ÜROSs Vitali Tšurkin (vasakul) Julgeolekunõukogu istumgil. Foto: SCANPIX

Vene suursaadik ÜRO-s Vitali Tšurkin ütles Julgeolekunõukogu arutelul Ukraina olukorra üle, et kriisi lahendamiseks peab Kiiev naasma 21. veebruari kokkulepete juurde.

«Asi tuleb viia tagasi poliitilisele teele, põhiseaduse raamistikku. Tuleb naasta 21. veebruari kokkuleppe juurde ja moodustada rahvusliku ühtsuse valitsus. Katsed rääkida vastasega jõu keeles tuleb lõpetada,» ütles ta.

«Radikaale tuleb taltsutada ning Ukraina opositsioonitegelased ja need, kes on end Kiievist avastanud, peavad nüüd radikaalidest lahku lööma, selle asemel, et lasta neil Ukraina territooriumil omavolitseda, sest niisugune tegevus võib viia väga tõsise sündmuste arenguni, mida Vene Föderatsioon püüab ära hoida.»

Ukraina president ja opositsioonijuhid jõudsid 21. veebruaril kokkuleppele kriisi lahendamises, mis nägi ette 2004. aasta põhiseaduse ja sellesse toona tehtud muudatuste taastamist.

Septembriks kavandati põhiseadusreformi, et presidendi, valitsuse ja parlamendi võimu tasakaalustada.

Lepiti kokku, et presidendivalimised viiakse läbi kohe pärast uue põhiseaduse vastuvõtmist, aga mitte hiljem kui käesoleva aasta detsembris.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles