NATO saadab radarilennukid Poola ja Rumeenia kohale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AWACS-i luurelennuk
AWACS-i luurelennuk Foto: SCANPIX

NATO alustab Poola ja Rumeenia kohal Ukraina kriisi jälgimiseks AWACS-i luurelennukite lende, teatas allianss esmaspäeval.

NATO suursaadikud andsid alliansi liitlasvägede juhataja, USA õhujõudude kindrali Philip Breedlove´i soovitusel esmaspäeval lendudeks loa, teatas NATO kõneisik.

Allika sõnul toimuvad lennud vaid liikmesriikide territooriumi kohal.

«Otsus on kohane ja vastutustundlik ning kooskõlas NATO otsustega tõhustada meie jätkuvat hinnangu andmist sellele, kuidas kriis on mõjutanud alliansi julgeolekut,» ütles ametnik.

AWACSi (lennupõhine eelhoiatuse ja õhuruumi juhtimise süsteem) lennukite baas jääb ka missiooni ajal Saksamaale Geilenkirchenisse ja Suurbritanniasse Waddingtoni.

Ida-Euroopa riikides on Ukraina kriisi valguses süvenenud mure Vene presidendi Vladimir Putini valmiduse pärast kasutada sõjalist jõudu.

USA otsustas saata sel nädalal Poolasse õppustele veel 12 hävituslennukit F-16 ja 300 sõdurit ning suurendas eelmisel nädalal Balti õhuturbemissioonil osalevate hävituslennukite F-15 arvu neljalt kümnele.

Eraldusmärkideta vene sõjaväelased on alates 27. veebruarist järkhaaval hõivanud Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare. Sealne Moskva-meelne valitsus soovib korraldada 16. märtsil referendumi Ukrainast lahkulöömise ja Venemaaga ühinemise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles