Putin föderaalkogu ees: Krimm oli ja on Venemaa lahutamatu osa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Krimm oli ja on venelaste südames Venemaa lahutamatu osa, ütles Vene president Vladimir Putin täna föderaalkogu ees kõneldes.Pärast pöördumist kirjutas Putin alla Krimmi Vabariigi ja Sevastopoli Venemaaga ühinemise lepingule.

Lepingu allkirjastasid üheskoos Putin ja Krimmi peaminister Sergei Aksjonov. Tseremooniat kanti üle Vene riigitelevisioonis.

Enne seda peetud kõnes rääkis Putin, et Nõukogude Liidu juhi Nikita Hruštšovi 1954. aasta otsus anda Krimm Ukrainale on täis vigu.

Samuti rõhutas Putini Vene parlamendi mõlema koja ühisistungil, et Krimmi pühapäevane referendum oli ajaloolise tähtsusega ja toimus kooskõlas demokraatlike reeglite ja rahvusvahelise õigusega.

Vene president võrdles Krimmi referendumit Ukraina 1991. aasta iseseisvusdeklaratsiooni ja Nõukogude Liidust väljaastumisega.

Putin kirjeldas ka enda nägemust Ukraina sisepoliitika praegusest olukorrast. «Ukrainas puudub legitiimne valitsus. Seal pole kedagi, kellega suhelda,» rääkis ta. «Paljudes riigiasutustes on haaranud võimu isehakanud. Nad ei kontrolli riigis midagi ja paljud neist on ise radikaalide kontrolli all.»

Ukraina riigipöörde taga olid Putini sõnul uusnatsid, antisemiidid ja russofoobid, kes määravad praegu suure osa sellest, mis Ukrainas toimub.

Samas rõhutas ta, et Venemaa ei soovi Ukraina lõhenemist. «Tahan, et te kuuleksite mind, mu sõbrad. Ärge uskuge neid, kes teid Venemaaga hirmutavad ja karjuvad, et Krimmile järgnevad ka teised piirkonnad. Me ei soovi Ukraina lõhenemist, meil pole seda vaja.»

Ühtlasi rääkis Putin, et lääneriigid astusid Ukraina sündmustega üle piiri.

Putin tunnustas eile Krimmi suveräänse ja iseseisva riigina, viidates pühapäevasele referendumile, kus Krimmi lahkulöömist Ukrainast ja ühinemist Venemaaga toetas kohalike võimude sõnul 96,77 protsenti hääletanutest.

Lääneriigid peavad referendumit seadusevastaseks ning Euroopa Liit ja USA kehtestasid esmaspäeval Vene ja Krimmi ametiisikutele sanktsioonid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles