USA suursaadik ärgitas Leedut kaitsekulutusi suurendama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA asepresident Joe Biden.
USA asepresident Joe Biden. Foto: SCANPIX

USA lubab Leedut kaitsta, kuid kutsub ühtlasi riiki üles suurendama kaitsekulutusi, mille tase on hetkel NATO liitlaste seas üks madalamaid, ütles Ühendriikide suursaadik Leedus.

Kollektiivkaitse puhul on oluline ka asukohariigi panus, ütles Deborah A. McCarthy intervjuus BNS-ile pärast USA asepresident Joe Bideni Vilniuse-visiiti.

«Kaalume omapoolsed samme, kuid oluline on ka see, mida asukohariik suudab panustada ning see hõlmab kaitsekulutuste edasist suurendamist,» ütles McCarthy BNS-ile.

Leedu kulutab hetkel kaitsele 0,8 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), millest madalamad on kaitsekulutused NATO riikide seas vaid Luksemburgil.

Saadik näeb enda sõnul märke, et Vilnius võib vastuseks Ukraina kriisile kevadiste presidendivalimiste ning Euroopa Parlamendi valimiste järel oma panust suurendada.

Samas möönis USA diplomaat, et kiireid imesid ei maksa oodata.

«Soovitusi ma anda ei saa, kuid hiljutised sündmused dikteerivad, et kaitsekulutused peavad tõusma.»

Biden ütles eile Vilniuses, et küsimus ei ole selles, mida Ameerika saab teha Balti riikide jaoks, vaid selles, mida saavad riigid üheskoos teha.

Ühtlasi rõhutas Biden, et USA kaitseb kõiki oma liitlasi ning NATO artikkel 5 on puutumatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles