Paremäärmuslased ootavad tänastelt Prantsuse kohalikelt valimistelt suurt edu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse Monts des Cats'i kloostri munk täna kohalikel valimistel hääletamas.
Prantsuse Monts des Cats'i kloostri munk täna kohalikel valimistel hääletamas. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa 36 000 linnas ja alevis algasid täna kohalikud valimised, mis panevad proovile erakordselt ebapopulaarse sotsialistide valitsuse ja skandaalidesse sattunud suurima opositsiooni, andes hea võimaluse paremäärmuslastele.

Tegemist on esimeste üleriigiliste valimistega pärast seda, kui sotsialistide juht François Hollande kahe aasta eest presidendiks sai. Linnapeade ja volikogude valimine on proovikiviks sotsialistide kuueaastasele võimule.

Ebapopulaarsete sotsialistide põhivaenlast, paremtsentristlikku Rahvaliikumise Liitu (UMP) nõrgestab korruptsioonijuurdlus ja muud skandaalid, millega seostatakse endist presidenti Nicolas Sarkozyd.

Kahe suure erakonna võimuvõitlust kasutab ära Marine Le Peni Rahvusrinne (FN). Marine'i isa Jean-Marie Le Peni asutatud paremäärmuslik erakond esitas eelolevatele kohalikele valimistele rekordarvu kandidaate ning astub peavooluparteidele vastu 596 linnas.

Kohalikud valimised näitavad ka, millise suuna võtavad Euroopa Parlamendi valimised mais.

Peaminister Jean-Marc Ayrault kutsus sel nädalal valijaid tegema kõik, et Rahvusrinde võitu takistada.

Tugev tulemus sel pühapäeval tõotab anda paremäärmuslastele otsustava rolli 30. märtsi teises valimisvoorus.

Prantsusmaa valimissüsteem näeb ette, et iga partei, mis kogub oma ringkonnas vähemalt 10 protsenti häältest, pääseb edasi teise vooru.

Pealinnas Pariisis, mis on olnud viimased 13 aastat sotsialistist linnapea juhtida, areneb ajalooline võitlus kahe naiskandidaadi vahel.

Praegune sotsialistist aselinnapea Anne Hidalgo on vastamisi UMP kandidaadi, endise Sarkozy valitsuse ministri Nathalie Kosciuscko-Morizet'ga.

Arvamusküsitluste põhjal on seis esimeses voorus tasavägine, kuid teises võib Hidalgo ette rebida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles