Eksperdid: NATO on toonud Lätile julgeoleku ja kaitsevõime

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
A NATO flag flies at the Alliance headquarters in Brussels during a NATO ambassadors meeting on the situation in Ukraine and the Crimea region, March 2, 2014.  Russia is threatening peace in European via its military actions in Ukraine and must immediately de-escalate tensions, Rasmussen said on Sunday.              REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS CONFLICT MILITARY)
A NATO flag flies at the Alliance headquarters in Brussels during a NATO ambassadors meeting on the situation in Ukraine and the Crimea region, March 2, 2014. Russia is threatening peace in European via its military actions in Ukraine and must immediately de-escalate tensions, Rasmussen said on Sunday. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS CONFLICT MILITARY) Foto: YVES HERMAN/REUTERS

Kümme NATO-s veedetud aastat on andnud Lätile julgeoleku ja kaitsevõime ning toonud Läti relvajõududele arenguvõimalused, ütlesid eksperdid BNS-ile riigi alliansiga ühinemise aastapäeval.

Lisaks julgeolekule tõi ühinemine kaasa tohutud arenguvõimalused Läti kaitseväe jaoks, sõnas Läti NATO-ga liitumise aegne kaitseväe juhataja Gaidis Andrejs Zeibots.

«Meile on kättesaadavad teaduse ja tehnoloogia uusimad saavutused,» lausus ta Läti relvajõudude taset kiites.

Ühtegi negatiivset külge Zeibots alliansiga liitumise juures välja tuua ei osanud. «Vabadusel on oma hind. Kui me tahame olla vabad, siis on teatud asju, millega me peame leppima,» sõnas ta.

Läti kaitseminister Raimonds Vējonis nimetas NATO-sse astumise otsust väga ettenägelikuks käiguks, mis mängib Läti iseseisvuse juures väga olulist rolli ja annab riigile enneolematud julgeolekugarantiid.

«Läti ei pea enam kandma oma julgeoleku eest hoolt täiesti üksi. Meie riiki kaitsevad mitte ainult meie oma relvajõud, vaid veel 27 riigi relvajõud, mis on vajadusel valmis tagama Läti julgeoleku,» ütles minister.

Alliansi solidaarsuse ja kollektiivse julgeoleku üheks olulisemaks tagatiseks on NATO õhuturbemissioon Balti riikides, lisas Vējonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles