Kuriteovahend jõudis politseimuuseumisse

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks tonni kaaluv tableti­press leidis eile oma kuulsusetu lõpu EMEXis.
Kaks tonni kaaluv tableti­press leidis eile oma kuulsusetu lõpu EMEXis. Foto: Politsei

Üks Eesti suurima uimastismugeldamise juhtumi peategelasi – 43 kilo kokaiini peitnud hammasratas – kingiti vanarauaks tegemise asemel muuseumile.



«Sellel hammasrattal on politsei jaoks emotsionaalne ja ajalooline väärtus,» põhjendas politsei- ja piirivalveameti logistikajuht Toomas Malva, miks massiivne hammasratas eile EMEXi asemel politseimuuseumisse viidi.

2005. aastal avastatud niinimetatud kokaiiniratta lugu ühendas mitut riiki. Skeemi mõtlesid välja Iisraeli kodanikud, kes kavatsesid narkootilise aine Eesti kaudu Venemaa turule smugeldada. Selleks kasutati mäesuusakeskuse tõstukisüsteemidele mõeldud hiiglaslikku hammasratast.

Väärikas koht

Kokaiinilast, mille turuväärtus oli üle saja miljoni krooni, peideti hammasratta sisemusse Peruus ja sõidutati mereteed pidi Eestisse. Siinne politsei pidas kahtlase kauba kinni ja hammasratta seest leiti Eesti ajaloo suurim kokaiinilaadung.

Kohus saatis Iisraeli kodanikud mullu sügisel uimastikaubanduse eest pikaks ajaks Eesti vanglatega tutvuma, kuid asitõendina konfiskeeritud 1,5-meetrise diameetriga hammasratas ootas oma saatust politseilaos. «Kuna see oli kokaiiniveoks seest tühjaks tehtud, siis tõstukisüsteemis seda kasutada poleks enam saanud,» ütles Toomas Malva. «Teine äärmus olnuks viia see vanaraua kokkuostu, kuid otsustasime siiski talle leida väärika koha muusemis.»

Nii hästi ei läinud ühel teisel politseilaos seisnud massiivsel uimastikuriteo abivahendil – ligi kaks tonni kaaluval rauast tabletipressil, mis eile hommikul EMEXisse sõidutati. «Meie muuseumis ei ole nii suurele asjale lihtsalt kohta, see on tubli kirjutuslaua suurune masin,» selgitas Malva.

Sellegi aparaadi taust on rahvusvaheliselt kirju ja avastamise lugu keskmisest huvitavam. Politsei sai kunagi siin amfetamiinitablettide valmistamiseks kasutatud pressi kätte siis, kui see oli aktiivsest kasutusest juba maha võetud ja ootas mõnd uut tööd. Nimelt uuris keskkriminaalpolitsei 2005. aastal hašiši smugeldamist Hispaania ja Saksamaa kaudu Eestisse. Selleks mindi läbi otsima kahtlusaluste kasutuses olnud laohoonet Muugal.

Hoolikalt peidetud

Esimese hooga politseinikud vanasse liftišahti müüritud tabletipressi üles ei leidnudki, sest seda ei osatud sealt isegi mitte otsida. «Majaplaani vaadates saime aru, et üks ruum on justkui puudu ja sinna ei vii ükski uks,» rääkis toonane keskkriminaalpolitsei komissar Ivo Kolk.

Tabletipress avastati alles siis, kui politseinikud katuse kaudu liftišahti sisenesid ja selle kättesaamiseks kinnimüüritud ukse maha lõhkusid. Ekspertiis näitas, seda oli kaua kasutatud amfetamiinitablettide pressimiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles