Donetski separatistid lubavad kogu oblasti oma kontrolli alla saada

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistid Ida-Ukrainas
Separatistid Ida-Ukrainas Foto: SCANPIX

Ukrainas Donetskis valitsushooned hõivanud venemeelsed lubasid esmaspäeval hargneda ja oblasti strateegilise infrastruktuuri oma kontrolli alla saada.

Paarkümmend separatisti kogunesid nende käes juba kaheksa päeva olnud 11-korruselise hoone kõrgeimasse kabinetti, vahendas Reuters.

«Kõik alates linna korrashoiust kuni kanalisatsiooni, lennujaama, rongijaama, armeeni... peaks meie käes olema,» ütles üks separatistide juhte Vladimir Makovitš rühmaliikmetele.

Tema sõnul võivad vaid neile truudust vanduvad avaliku sektori töötajad oma tööd jätkata. «Ühtegi tähtsat otsust ei saa teha ilma teieta,» lausus Makovitš.

Maskides separatistid pole oma nõudmistes ühel meelel. Mõned tahavad suuremat autonoomiat Ukrainast, teised Venemaaga liituda.

«Üks asi on selge, meie jaoks pole 25. mail presidendivalimis,» ütles «Donetski Rahvavabariigi» isehakanud juht Denis Pušilin viidates Kiievi lootusele, et presidendivalimised stabiliseerivad olukorda. «Muude asjade kallal tegeleme veel.»

Donetski oblastis elab 4,3 miljonit inimest, mis moodustab kümnendiku Ukraina rahvastikust. Kiiev on ähvardanud sõjaväega separatistide vastu astuda ning süüdistanud Venemaad rahutuste õhutamises, et korrata seda, mida tehti Krimmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles