Janukovõtš Kiievile: verd ei saa ära pesta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Janukovõtš Vene televisioonis.
Viktor Janukovõtš Vene televisioonis. Foto: SCANPIX

Ukraina kukutatud president Viktor Janukovõtš nõudis Ukraina sõjaväelaste kohest lahkumist riigi idaosast, soovitades seal viibivatel üksustel mitte täita kuritegelikke käske.

«Nad tahavad teid ära kasutada, tahavad, et te valaksite rahva verd ning siis süüdistaksid nad selles teid,» ütles Venemaal Doni-äärses Rostovis viibib Janukovõtš täna Vene meedia vahendusel avalikustatud avalduses

Ka hoiatas Janukovõtš Ukraina võime, märkides, et Kiiev on ühe sammu kaugusel verevalamisest. «Verd ei saa ära pesta. Lõpetage!» ütles Janukovõts.

Janukovõts lisas, et relvastatud konflikt Ida-Ukrainas ei muudaks mitte midagi ning ta julgustas Kiievit jõudu mitte kasutama. Tema sõnul on Ukraina terrorismivastane operatsioon kahjustanud Kiievi usaldusväärsust ning viimane peaks tegema rohkem, et jõuda Ida-Ukraina elanikeni.

«Inimesed tunnevad, et neid on solvatud. Te olete nimetanud miljoneid inimesi «terroristideks». Inimestel pole muud võimalust kui võidelda oma õiguste, elude ja oma laste eest,» ütles Janukovõtš.

Kukutatud riigipea lisas, et Ida-Ukraina kriisi saaks lahendada korraldades piirkondlikke referendumeid Ukraina föderaliseerumise üle. Tema sõnul tuleks rahvahääletuste käigus otsustada ka see, kas Ukraina valitsemissüsteem on presidentaalne või parlamentaarne.

«See on ainus võimalus Ukraina terviklikkuse säilitamiseks. Kui seda ei tehta, ähvardab meie riiki killustumine, mis ei oleks kindlasti rahumeelne. Tõenäolisem oleks kodusõja puhkemine,» märkis Janukovõtš.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles