Veebiportaal: Kerry hoiatas Iisraeli muutumise eest apartheidiriigiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry hinnangul võib Iisraelist saada apartheidiriik, kui see rahu ei sõlmi, teatas Ühendriikide veebiportaal The Daily Beast.

Veebiportaali andmetel ütles Kerry seda reedel suletud uste taga toimunud kohtumisel USA, Lääne-Euroopa riikide, Vene ja Jaapani kõrgete ametnike ning ekspertidega. Portaali väitel tugineb info kohtumisel osalenud allikalt.

«Kahe riigi lahendust rõhutatakse selgelt kui ainsat tõelist alternatiivi. Kuna unitaarriik lõpetaks kas apartheidiriigina koos teise klassi kodanikkonnaga või riigina, mis hävitab Iisraeli kui juudiriigi võimekuse,» ütles Kerry veebiportaali andmetel.

Samas märkis Kerry, et vaatamata raskustele ja erimeelsutele pole rahukõnelused siiski «surnud». Samas on Iisrael teinud tunnustamisest «juudiriigina» rahukõneluste ühe peatingimuse ning lahkus kolmapäeval läbirääkimsitest, kui Palestiina Vabastusorganisatsioon (PVO) allkirjastas lepitusleppe islamistliku Hamasiga, kes ei tunnista Iisraeli õigust olemasolule.

Termin «apartheid» viitab režiimile, mille seadis Lõuna-Aafrikas sisse 1948. aastal võimule tulnud Rahvuspartei. Kunagi USA lõunaosariikides rakendatud seaduste eeskujul kehtestati rassieraldusrežiim, mis keelas mustanahalistel käia näiteks valgetega samas koolis ja söögikohas või isegi istuda samal pargipingil. Keelatud olid ka segaabielud.

Apartheid lõpetati 1994. aastal, kui Lõuna-Aafrika Vabariik naasis ÜROsse. Samal aastal toimusid üldised ja vabad valimised, mille võitis ülekaalukalt Aafrika Rahvuskongress ja presidendiks sai Nelson Mandela.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles