Saksa välisminister: Ukraina on sõja lävel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier.
Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier. Foto: SCANPIX

Ukraina on vaid mõne sammu kaugusel sõjast, mis hävitaks Euroopa julgeolekuraamistiku ja tooks kaasa uue külma sõja, ütles täna Saksa välisminister.

«Meieni jõudnud fotod on õudusttekitavad ja me ei ole Ukrainas sõjalisest vastasseisust kuigi kaugel, eriti pärast Odessa tragöödiat,» ütles välisminister Frank-Walter Steinmeier neljas Euroopa ajalehes avaldatud usutluses.

Odessas sai reedel vene- ja ukrainameelsete kokkupõrgetes ja ametiühinguhoone tulekahjus surma 46 inimest.

Steinmeier hoiatas, et sõda Ukrainas lõhuks aastakümnetega Euroopas üles ehitatud julgeolekuraamistiku.

«Sellepärast peame me tegema kõik võimaliku, et ära hoida see oht ja uue külma sõja algus,» ütles Saksa välisminister ajalehtedele El Pais, Le Monde, La Repubblica ja Gazeta Wyborcza.

Saksamaa on püüdnud saada Venemaad, USA-d ja Euroopa Liitu nõusse teise Genfi rahukonverentsi korraldamisega, kuna esimesel saavutatud kokkuleppeid ei ole täidetud.

Steinmeieri sõnul tuleks teisel konverentsil kindlaks määrata sammud, mis saavutaksid deeskaleerimise seal, kus pinged on eriti tugevad. Sõlmida tuleks ka kokkuleppe Ukraina 25. mai presidendivalimiste kohta, mida Venemaa väitel praegustes tingimustes läbi viia ei saa.

Vene välisminister Sergei Lavrov tema arvates ei saavutata uue kohtumisega midagi, sest 17. aprilli esimese Genfi rahukonverentsi otsused on tänini täitmata, kuna separatistid jäeti protsessist kõrvale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles