Kremli-meelsed jätavad Putini ettepaneku rahva otsustada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemeelsed üleeile Donetskis.
Venemeelsed üleeile Donetskis. Foto: SCANPIX

Kremli-meelsed aktivistid kaaluvad Vene presidendi Vladimir Putini pakkumist lükata edasi iseseisvusreferendumi korraldamine.

Donbassi separatistide liidrid sõnasid, et küsimuse üle otsustab rahvakogu. Algselt tahtsid venemeelsed referendumi korraldada sel pühapäeval, ka on ürituse tarbeks juba olemas miljonit hääletussedelid.

«Me respekteerimine Putini seisukohta ning seetõttu anname tema ettepaneku rahvakogule arutada,» sõnas Donetski venemeelne juht Deniss Pušilin BBC-le ja lisas, et Putin on tasakaalukas poliitik.

Luganski venemeelsed teatasid, et kuna Putin pöördus föderaliseerumise pooldajatele poola, annavad nad samuti aja otsustamise rahva kätesse.

USA sõnul peaks ebaseadusliku ja kehtetu hääletuse pigem ära jätma kui edasi lükata. Ukraina peaministri kohusetäitja Arseni Jatsenjuk nimetas aga eile Putini üleskutset tühjaks jutuks.

Putini sõnas eilses avalduses, et hääletuse edasilükkamine võiks dialoogiks vajalike tingimuste loomisele kaasa aidata. Ka teatas ta esmakordselt, et 25. mail Ukrainas toimuvad presidendivalimised on samm õiges suunas. Vaid mõne päeva eest oli Putini pressiesindaja teatanud, et Ukraina presidendivalimiste korraldamine on absurdne üritus.

Moskva on lubanud Ukraina kaguosas kaitsta vene keelt kõnelevate inimese huvi, nimelt ohustab neid Venemaa hinnangul Kiievi ebademokraatlik valitsus. Ukraina võimud on seni tagasi lükanud Kremli-meelsete nõuded suuremaks autonoomiaks ja saatnud piirkonda väed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles