Donetski separatistide juht esitas Venemaale liitumispalve

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donetski separatistide liider Deniss Pušilin (keskel).
Donetski separatistide liider Deniss Pušilin (keskel). Foto: SCANPIX

Ida-Ukraina isehakanud Donetski rahvavabariigi juht Deniss Pušilin kuulutas täna oblasti suveräänseks riigiks ja palus Venemaal kaaluda selle vastuvõtmist oma koosseisu.

«Tulenevalt Donetski rahvavabariigi elanike tahteavaldusest ning ajaloolise õigluse taastamiseks palume Vene Föderatsioonil kaaluda Donetski rahvavabariigi vastuvõtmist Vene Föderatsiooni koosseisu,» ütles Pušilin ajakirjanikele.

Separatistide väitel toetas 89 protsenti oblasti elanikest pühapäevasel referendumil iseseisvust. Kiiev ja lääs on nimetanud referendumit ebaseaduslikuks farsiks.

«Meie, Donetski rahvavabariigi elanikud, kuulutame 11. mai referendumi tulemustele tuginedes vabariigi nüüdsest suveräänseks riigiks,» ütles Pušilin.

Varem ütles Pušilin, et Ukraina 25. mai presidendivalimisi Donetski oblastis ei korraldata.

See loob võimaluse lääne jõulisemateks sanktsioonideks Moskva vastu, keda lääs süüdistab rahutuste õhutamises Ukrainas. USA president Barack Obama on öelnud, et kui Ukraina presidendivalimisi plaanitult läbi viia ei saa, kehtestab ta Venemaa suhtes sanktsioonid, mis võtavad sihikule terved majandussektorid.

Vene president Vladimir Putin ütles Donetski ja Luganski referendumite järel, et Moskva austab sealsete elanike tahet. Putin kutsus viima referendumite tulemusi ellu tsiviliseeritult, ilma vägivalla kordumiseta ning Kiievi, Donetski ja Luganski esindajate dialoogi kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles