Hiina süüdistab USAd Kagu-Aasia riikide tagantõhutamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp
Hiina lipp Foto: SCANPIX

Hiina süüdistas täna USAd, et see julgustab Kagu-Aasia riike nende territoriaalvaidlustes Pekingiga.

Hiina viis mai algul naftapuurtorni Lõuna-Hiina meres piirkonda, mida nõuab endale ka Vietnam. Eelmisel nädalal teatas Hanoi, et Hiina alused on ramminud Vietnami patrullpaate ning suunanud puurtorni lähedal neile veekahuri. Peking ütles omalt poolt, et rammimisega tegid algust Vietnami alused ning Hiina laevad olid sunnitud vastama.

USA välisminister John Kerry nimetas esmaspäevases telefonivestluses Hiina välisministri Wang Yiga Pekingi samme provokatsioonideks, teatas USA välisministeerium.

«Just USA on see, kes tuleb ja esineb üksjagu ekslike avaldustega olukorra kohta merel ning õhutab teatud riikide ähvardavat ja provotseerivat käitumist,» ütles täna Hiina välisministeeriumi esindaja Hua Chunying. «Loodame, et USA mõtleb asja üle rahulikult. Kui Ühendriigid tõesti soovivad, et Vaikne ookean oleks vaikne, millist rolli peaks siis etendama USA?»

Hiina peab peaaegu kogu Lõuna-Hiina merd oma territooriumiks, kuid Filipiinid, Vietnam, Brunei, Malaisia ja Taiwan nõudlevad samuti teatud merealasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles