Läti peaminister ja välisminister avaldasid nördimust NATO sõduritega juhtunu pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Laimdota Straujuma.
Läti peaminister Laimdota Straujuma. Foto: SCANPIX

Läti välisminister Edgars Rinkēvičs avaldas kahetsust sadamalinnas Ventspilsis aset leidnud kakluse üle, mille käigus said kannatada NATO meremehed, teatas Läti välisministeerium.


 

«Soovin avaldada sügavaimat kahetsust seoses ebameeldivate vahejuhtumitega, mille käigus meie liitlaste sõdurite kallal tarvitati vägivalda. Tegemist on Lätis seninägematu juhtumiga. Soovin ohvritele kiiret paranemist ning olen kindel, et uurimine on kiire ja objektiivne. Leian, et enne uurimise lõpuleviimist on sobimatu teha alusetuid järeldusi ja üldistusi,» lausus Läti välisametkonna juht BNS-i teatel.

Samuti avaldas välisminister lootust, et vahejuhtum ei ole seotud Ventspilsi linnapea Aivars Lembergsi vastuvõetamatu retoorikaga NATO ja Läti liitlasriikide suhtes.

Rinkēvičs rõhutas, et vastuvõetamatud avaldused NATO kohta on vastuolus Läti julgeolekuhuvidega ning suurendab julgeolekuriske.

Eile avaldas juhtunu pärast kahetsust ka Läti peaminister Laimdota Straujuma. «Mul on väga kahju ebameeldivate vahejuhtumite pärast Ventspilsis, kus mitu NATO sõdurit langesid vägivalla ohvriks. Tahaksin rõhutada, et avaliku korra hoidmine linnas on nii päeval kui ööl eeskätt kohaliku omavalitsuse vastutada. Linnavalitsus peaks tagama külaliste turvalisuse,» ütles peaminister tema esindaja Dzeina Tamulevica vahendusel.

Läti politsei pidas kolmapäeval kinni neli isikut vanuses 18-23, keda kahtlustatakse NATO mereväelaste peksmises.

Ventspilsi linnapea Aivars Lembergsi sõnul diskrediteerisid mereväelased kohalike elanike jaoks NATOt - ignoreerisid Läti seadusi ja sigatsesid, edastas Läti uudistekanal LETA. Linnapea sõnul urineerisid purjus mereväelased avalikes kohtades, tarvitasid avalikult alkoholi. Läti kaitseministeerium Lembergsi sõnu ei kommenteerinud, kuid politsei uurib intsidente. Lembergs ironiseeris, et NATO sõjaväelaste kohalolu toob enim kasu kohvikutele, restoranidele ja prostituutidele.

Politsei alustas uurimist ning selgitas välja, et mitme kohaliku elaniku ning kahe rahvusvahelisel miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit osaleva Hollandi sõjaväelase vahel puhkes Ventspilsi meelelahutusasutuse juures konflikt.

Kokkupõrke järel toimetati üks hollandlane raskete kehavigastustega haiglasse. Teine arstiabi ei vajanud.

Läti vetes toimub 12.-22. maini miinitõrjeoperatsioon Open Spirit.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles