Sarkozy kutsus loobuma Schengeni tsoonist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa endine president Nicolas Sarkozy.
Prantsusmaa endine president Nicolas Sarkozy. Foto: SCANPIX

Prantsuse endine president Nicolas Sarkozy kutsus neljapäeval ajakirjas Le Point avaldatud arvamusartiklis loobuma Euroopa viisavabast Schengeni tsoonist ning looma eurotsooni keskmes Prantsuse-Saksa majandusbloki.

«Schengen I tuleb otsekohe laiali saata ning asendada see Schengen II-ga, kuhu riigid saaksid kuuluda ainult siis, kui nad on varem nõustunud ühesuguse immigratsioonipoliitikaga,» ütles Sarkozy ajal, mil Prantsusmaa valmistub pühapäeval osalema Euroopa Parlamendi valimistel.

Euroopa migratsioonipoliitika on ebaõnnestunud ning vajadus Schengen I välja vahetada on muutunud ilmseks, lisas ta.

Schengeni tsoon koosneb 26 Euroopa riigist, mis on loobunud oma sisepiiridel passi- või mõnda muud tüüpi piirikontrollist. Schengen julgustab inimeste ja kaupade vaba liikumist.

EL-i mittekuuluvad riigid nagu Island, Liechtenstein, Norra ja Šveits on osa piirkonnast, kuid EL-i liikmed Suurbritannia, Bulgaaria, Horvaatia, Küpros, Iirimaa ja Rumeenia ei ole sellega ühinenud.

Sarkozy hoiatas, et kui lähiaastatel midagi kiiresti ei muudeta, võib Prantsusmaa sotsiaalsüsteem kokku variseda.

Prantsuse ekspresidendi sõnul tuleks umbes pool Brüsselile antud volitustest EL-i liikmesriikide valitsustele tagasi anda.

Sarkozy sõnul kaitseb Euroopa Liit oma kodanikke valitsuste ja võimuparteide ideoloogilise kõrvalekaldumise eest. «Kui Euroopa Liit laguneb, kerkivad sajanditevanune vihkamine ja huvide konfliktid uuesti palju vägivaldsemalt esile.»

«Me peame korrigeerima liialdused, kuid projektina tuleb see [Euroopa Liit] säilitada,» seletas Sarkozy.

Suur ja stabiilne Prantsuse-Saksa majandusblokk eurotsooni keskmes võimaldab Prantsusmaal paremini kaitsta oma huve Saksa konkurentsi ees, lisas ta.

«See võimaldab meil võtta juhtrolli 18 riigi seas, mis moodustavad meie rahandusliidu,» ütles Sarkozy.

Sarkozy arvamusartikkel avaldatakse ka Saksa ajalehes Die Welt, ütlesid Prantsuse ekspresidendi abid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles