Obama soovitas Suurbritannial Euroopa Liitu jääda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama soovitas neljapäeval Suurbritanniale Euroopa Liidu koosseisu kuulumist ja Šotimaale Ühendkuningriiki jäämist.

«Loomulikult oleme huvitatud, et meie kõige lähedasemad liitlased oleksid tugevad, ühtsed, jõulised ja tõhusad partnerid. Kuid lõpuks on see muidugi brittide otsus,» ütles USA president.

«Meile oli alati julgustav teada, et Suurbritannia istub Euroopa projekti laua taga. Ja on väga raske kujutleda, et see projekt areneks hästi ilma Suurbritannia osaluseta,» tõdes Obama.

Obama märkis ka 18. septembril korraldatavale iseseisvusreferendumile viidates, et otsus on Šotimaa rahva teha, kuid lisas, et Suurbritannia koosseisu jäämise poolt räägivad paljud tegurid. Šotimaal toimub 18. septembril iseseisvusreferendum. Rahvaküsitluste kohaselt toetus iseseisvusele suureneb.

Briti peaminister David Cameron on lubanud tagasivalimise korral viia 2017. aastal Suurbritannias läbi referendum EL-i liikmesuse üle. Selle lubaduse andis ta mullu tooridest euroskeptikute ning EL-i ja immigratsioonivastase Iseseisvuspartei survel.

Cameroni sõnul on Euroopa Liit muutunud liiga suureks, liiga kamandavaks, liialt sekkuvaks ning peaks keskenduma majanduskasvule ja töökohtadele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles