Poola kaitsepolitsei nõuab nädalalehelt skandaalset lindistust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevate väljaannete ajakirjanikud nädalalehe Wprost toimetuses 18. juunil.
Erinevate väljaannete ajakirjanikud nädalalehe Wprost toimetuses 18. juunil. Foto: SCANPIX

Poola sisejulgeolekuagentuuri ABW töötajad sisenesid kolmapäeval nädalalehe Wprost toimetusse ja nõudsid valitsusskandaali vallandanud vestluse salvestust.

Wprosti peatoimetaja Sylwester Latkowski keeldus lindistusi väljaandmast ja nimetas kaitsepolitseinike nõudmist surveavalduseks. Latkowski sõnul keelab pressiseadus allikaid ilma nende nõusolekuta paljastamast.

Latkowski ütles, et lindistuste lekitaja oli palunud anonüümsuks jääda ning nädalaleht kavatseb need täies mahus avaldada.

Wprost avaldas laupäeval 2013. aasta juulist pärineva salvestuse, milles keskpanga juht Marek Belka lubab siseminister Bartlomiej Sienkiewiczile, et aitab valitsuse rahaprobleemidest välja tingimusel, et rahandusminister ametist vabastatakse.

Ühes Varssavi restoranis Belka ettepanekul toimunud kohtumisel arutati, kuidas valitsus saaks hetke viletsast finantsseisust üle saada ja suurendada oma väljavaateid 2015. aasta valimiste võitmiseks. Vestlus sisaldas ka viiteid keskpanga võimalikele sammudele majanduse ergutamiseks.

Rahandusminister Jacek Rostowski vahetati neli kuud hiljem välja, kuid pole selge, kas seda tehti Belka nõudmise täitmiseks. Pole ka teada, kes tegi salvestuse. Belka kinnitas, et kommentaarid on kontekstist välja rebitud ning ta pole midagi valesti teinud, kuid vabandas vulgaarse keelekasutuse pärast.

Poola peaminister Donald Tusk ütles esmaspäeval, et kahe kõrge ametiisiku salaja salvestatud vestluse avalikustamine kujutab endast «katset valitsust ebaseaduslike meetoditega kukutada».

Tusk nimetas salvestust riigipöördekatseks, mis oli suunatud Poola riigi vastu. Peaministri sõnul on tegemist Poola juhtkonna esmakordse organiseeritud pealtkuulamisega alates kommunismi kukutamisest 1989. aastal.

Tusk ei öelnud, kes võis olla salvestuse taga, kuid kaitses kaht skandaali sattunud ametiisikut ning kinnitas, et kumbki pole seadust rikkunud. Peaministri sõnul üritasid nad «aidata Poola riiki» ning ta ei näe kummagi tagandamiseks vajadust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles