Iisrael alustas Gazas Hamasi-vastast sõjalist operatsiooni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli tankid Gaza sektori piiril.
Iisraeli tankid Gaza sektori piiril. Foto: SCANPIX

Iisrael alustas ööl vastu tänast sõjalist operatsiooni Gaza sektoris, lootes panna piiri raketirahele enklaavist juudiriigi lõunaossa.

«Iisraeli sõjavägi on alustanud Gaza sektoris Hamasi vastu operatsiooni «Protective Edge», et lõpetada terror, millega Iisraeli kodanikud igapäevaselt silmitsi seisavad,» säutsus sõjaväe pressiesindaja suhtlusvõrgustikus Twitter.

Palestiina äärmusrühmitus Hamas tulistas esmaspäeval Iisraeli üle 80 raketi, lisas ta.

Pealtnägijate ja Palestiina julgeolekuametnike sõnul tegid Iisraeli sõjalennukid ööl vastu teisipäeva Gaza sektorile kümneid õhurünnakuid, vigastades 12 inimest.

Pealtnägijate sõnul rünnati Gaza sektori lõunaosas, muuhulgas Khan Yunesis mitut elamut. Iisrael ületas elamuid rünnates punase joone, teatas Gazat kontrolliva Palestiina äärmusrühmituse Hamas sõjaline tiib Ezzedine al-Qassami Brigaadid.

«Kui see lähenemine ei lõpe, vastame oma sihtmärkide raadiuse laiendamisega määrani, mis tuleks vaenlasele üllatusena,» seisis avalduses.

Iisraeli sõjaväe pressiesindaja sõnul viivad relvajõud praegu Gaza piirile juurde jalaväelasi ning sõjavägi kavatseb mobiliseerida 1500 reservväelast.

Tema sõnul aitas Hamasi võitlejate hukkumine olukorra pingestamisele kaasa. «Nende surma tõttu on võimalik, et olukord halveneb. Iisraeli sõjavägi peab tugevdama võimekusi lõunas, mistõttu võib olukord veel eskaleeruda.»

USA välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki sõnul toetab Washington juudiriigi õigust kaitsta end raketirünnakute eest.

Tegemist on tõsiseima konfliktiga Iisraeli ja Hamasi vahel pärast 2012. aasta novembri kaheksa päeva pikkust sõda.

Pinged lahvatasid pärast juunis kadunuks jäänud kolme teismelise iisraellase surnukehade leidmist. Seejärel kadus palestiina poiss, kes leiti hiljem samuti surnult. Iisrael süüdistas juudi noorukite tapmises Hamasi ja hakkas rakendama rühmituse vastu meetmeid.

Iisrael on lubanud vastutusele võtta palestiina poisi arvatavad juudiäärmuslastest tapjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles