Separatistid takistavad surnukehade tuvastamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torezi külas seisab rong, mille külmutusvagunites ootavad sajad surnukehad.
Torezi külas seisab rong, mille külmutusvagunites ootavad sajad surnukehad. Foto: Vadim Ghirda/AP

Ukraina päästjad on praeguseks leidnud 251 surnukeha ja 86 kehaosa ning nende hoidmiseks on Torezi toodud juba teine külmutusvagunitega rong, ent separatistid takistavad rongide jaamast lahkumist.

196 inimese surnukehad asuvad väidetavalt juba esimeses Torezi saabunud külmutusvagunitega rongis, eile saabus valitsuse teatel ka teine, kuhu paigutati ülejäänud leitud surnukehad.

Võimude ja mässuliste vahel jätkuvad läbirääkimised selleks, et rongidel lastaks sõita valitsuse kontrolli all olevasse piirkonda, kus võiks hakata hukkunuid tuvastama ja analüüse läbi viima.

Donetskisse on jõudnud nüüdseks ka kolm Hollandi uurijat, täna peaks saabuma ka Malaisia eksperdid.

Hollandi eksperdid keeldusid oma plaane avalikustamast, kuid Donetski oblasti mässuliste esindaja sõnul on separatistide juhid valmis nendega kohtuma ja aitama neil jõuda külmutusrongini, kus hoitakse osa ohvrite säilmeid.

Niinimetatud Donetski rahvavabariigi ametniku Sergei Kavtaradze sõnul ootavad separatistid rahvusvaheliste ekspertide soovitusi, kuhu rong saata.

Austraalia välisminister Julie Bishop kutsus separatiste üles austama hukkunuid ja nende lähedasi ning hoiduma surnukehade etturitena kasutamisest. «Seal on 298 surnukeha – nende perakonnad ja lähedased tahavad neid koju.»

Ukraina eriolukordade teenistuse kõneisik Natalja Bõstro ütles eile, et päästjad töötavad suure surve ja pinge all ning olid vahepeal sunnitud loovutama säilmed relvastatud mässulistele.

«Me ei tea, kuhu nad säilmed viisid,» tunnistas Bõstro.

Sündmusköhal töötav päästeametnik Oleksandr Piljušnõi ütles, et mässulistel kulus laupäeval säilmete minematoimetamiseks mitu tundi. Ametnik lisas, et tal ja tema kolleegidel ei jäänud muud üle, kui surnukehad mässulistele loovutada, sest «nemad on relvastatud ja meie ei ole». «Mässulised tulid, panid surnukehad veoautodele ja sõitsid minema,» lisas Piljušnõi. 

Ukraina valitsus teatas eile, et on jõudnud separatistidega esialgsele kokkuleppele surnukehade äraviimiseks katastroofipaigast.

Rahvusvahelist lennukoridori mööda liikunud Malaysia Airlinesi lennuk Boeing 777 kukkus alla neljapäeva õhtul Ukraina idaosas Donetski oblastis Hrabove küla juures. Katastroofis hukkusid kõik 298 pardalolnut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles