Raamat Putini elust – sööb lihtsalt, ei kasuta internetti ja naudib luureraporteid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Yale University Press andis välja raamatu «Fragile Empire: How Russia Fell in and out of Love with Vladimir Putin», mille autoriks on Londonis resideeruv ajakirjanik Ben Judah.

Judah külastas Venemaa presidendist Vladimir Putinist rääkiva raamatu tarbeks kolme aasta jooksul Kaliningradi, Balti riike ning mitmeid paiku Venemaal kuni Kaug-Idani.

Ta tegi rea intervjuusid Putini sõprade, vaenlaste, kolleegide, valitsusametnike, ärimeeste, maffia ja tavakodanikega. Ajakirjanik ei paljasta turvalisuse huvides allikate nimesid.

«Fragile Empire» valmis Judahi pikaajalise töö tulemusena ning vaatleb Putini võimuletõusu mõju Venemaale ja venelastele.

Väljaanne Newsweek avaldas selle nädala kolmapäeval Judahi portreeloo Vladimir Putinist.

Judah paljastab raamatus senitundmatuid fakte Putini elust. Näiteks meeldib Putinile öisel ajal üleval olla ning magada kuni lõunani. Just öisel ajal tegeleb ta probleemidega, mis nõuavad raskeid ja karme otsuseid.

Pärast ärkamist sööb Putin lihtsat hommikusööki – kodujuustu, putru või omletti ning joob värsket mahla. Presidendi toidulaual on alati värsked toiduained. Need tuuakse Kremlisse Venemaa patriarh Kirilli aia- ja põllumaadelt.

Pärast söömist läheb Putin ujuma. Ta ujub üksinda ja enamasti üsna kaua. Tema nõunike arvates tegeleb president sportimise ajal oma mõtetes tähtsate poliitküsimustega.

Oma tööpäeva alustab Putin materjalide lugemisega, mis on koondatud kolme paksu mappi. Esmalt võtab ta ette Vene Föderatsiooni julgeolekuteenistuse raportid riigisisese olukorra kohta. Teiseks Venemaa välisluure raportid välismaal toimuva kohta ning siis Kremli julgeolekuraporti. Nende materjalide lugemist ta naudib.

Intervjueeritute sõnul tahab Putin hoida kätt elu pulsil ning peab tedama kõike, mis Venemaaga seoses toimub.

Siis vaatab Putin läbi Venemaa tähtsamad ajalehed, kuna need annavad pildi rahva meelsusest. Nõunikud ei peida Putini eest kirjutisi, milles teda kritiseeritakse või hukka mõistetakse.

Putini erihuviks on Saksa meedia, kuna ta räägib hästi saksa keelt ning saab kõigest aru. Ta oli aastaid KGB ohvitser Ida-Saksamaal Dresdenis.

Väidetavalt ei loe Putin just palju raamatuid, kuna tal on väga kiire töögraafik. Samas aga meeldivad talle raamatud kuulsatest Vene valitsejatest nagu Ivan Julm, Katariina II ja Peeter Suur.

Putin elab enamjaolt pealinnas Moskvas. Lähedaste sõnul linn talle ei meeldi, kuna seal on liiklusummikud, õhk on saastatud ning inimesi on liiga palju.

Putinil on residents Novo-Ogarjovos, kust ta jõuab autoga Moskvasse 25 minutiga. Tema autokolonni saabumine tekitab linnas tavaliselt liiklusseisaku.

Presidendile meeldib jäähoki ja ta korraldab oma lähikondlastele jäähokimatše, milles ta ka ise osaleb. Tema teiseks hobiks on loomad ning tal on tumedakarvaline labrador.

Putinile meeldib teha helikopterilende Venemaa kohal, mille jooksul ta saab nautida loodusvaateid.

Väidetavalt pelgab Putin internetti ning kasutab seda haruharva. Nõunikud näitavad talle siiski aegajalt satiirilisi netivideosid, milles teda pilatakse. Putin tahtvat olla kursis, millega ta inimesi lõbustab.

Putini elu on üsna etteplaneeritud. Tema kalendris on plaanid sündmuste kohta, mis leiavad aset kuude ja isegi aastate pärast.

Ühe tõlgi sõnul on presidendi osalemised nõupidamistel ja üritustel üsna monotoonsed ja protokolli järgivad.

Tema autokolonn liigub vaid kahes suunas: Moskvasse või lennujaama.

Tema julgeolekunõunikud panevad välismaareiside programmi minutilise täpsusega paika.

Putini nõunikud ja abilised saabuvad Putini reisi sihtpunkti isegi üks kuu varem, et Putini saabumiseks kõik valmis oleks. Putin reisib välisriikidesse kolme lennukiga, millest kahes on ta abipersonal.

Kõik, mida Putin välismaal olles vajab, tuuakse Venemaalt. Hotellis vahetatakse välja voodipesu ja käterätikud. Presidendi ja ta kaaskonna hotelliruume tohivad koristada vaid Venemaalt kaasa võetud koristajad. Ka on presidendi meeskonnal oma kokad ja teenindajad.

Judahi raamatu järgi ei harrasta Putin luksuslikku elustiili, vaid elab üsna tagasihoidlikult.

Presidendil ei ole perekonda. Ta läks naisest Ljudmila Putinast möödunud aastal lahku ning tema tütred Maria ja Jekaterina on täiskasvanud ning elavad oma elu.

Putin peab väidetavalt armukesi, kuid see ei ole leidnud kinnitust.

Putini lähikondlaste sõnul nimetati teda varem, kui ta oli Peterburi aselinnapea, «bossiks». Nüüd on tema kohta käibel «tsaar».

Putin on ühes intervjuus öelnud, et ta töötab rohkem kui üksi teine Venemaa või Nõukogude Liidu juht on töötanud, välja arvatud Jossif Stalin.

Putini arvates ei reisinud mitte keegi endistest juhtidest nii palju Venemaal, kui tema seda teinud on.

379-leheküljelise raamatu hind on 30 dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles