Putinit püütakse Malaisia lennuki huku eest vastutavana kohtu ette tuua

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigi advokaadid on lennanud Ukrainasse, et valmistada raevunud perekondade nimel ette kohtuasi, kus süüdistatavaks on Vladimir Putin isiklikult.

Putinit võib oodata mitmesaja miljoni euro suurune tsiviilnõue seoses tema väidetava osalusega Malaisia reisilennuki allatulistamises Ukraina kohal. Briti advokaadid valmistavad ette hukkunute lähedaste ühishagi, mis viiakse kohtu ette USAs. Lisaks Putinile ootab sarnane tsiviilhagi ilmselt ka talle lähedalseisvaid poliitikuid ja sõjavekomandöre, edastab The Telegraph.

Londoni advokaadibüroo McCue & Partners esindajad lendasid Ukrainasse, et arutada hagi ülesehitust ja kus see sisse anda tuleks. Ohvrite lähedased on oodatud hagiga liituma.

Kohtuasi tooks ilmselt veelgi enam esile Venemaa rolli Ukraina kriisis ja mõjutab lääneriikide ning Venemaa niigi hapraid suhteid, kuid lääneriikide liidrid ei saa hagi tühistada.

Advokaadibüroo esindaja teatel tegeletakse ka Malaisia lennufirmat puudutavate tsiviilhagidega, ent leiti, et juhtunu eest vastutab otseselt siiski keegi teine. «Otseselt vastutavad ei ole mitte ainult separatistid, kes tulistasid väidetavalt MH17 pihta raketi ja tapsid sadu süütuid inimesi, vaid need, olgu need riigid, isikud või muud suurused, kes toetasid separatiste rahaliselt ja esemeliselt, et nad seda üldse teha saaksid.»

Advokaadibüroo töötab parasjagu koos USA ja Ukraina partneritega selle kallal, et selgitada välja, kas süüdlased saab tõepoolest ka kohtu ette tuua.

Kavandatava hagiga seotud pädev allikas kommenteeris, et tsiviilkohtuasjas võib süüdimõistev otsus tulla ka siis, kui ametlik kriminaaljuurdlus süüd kinnitada ei suuda.

Juhul kui kohtuasi tõepoolest õnnestuks, võiks nõutav kahjutasu olla sadu miljoneid eurosid, võimalik, et isegi rohkem. Fantaasiates edasi liikudes võiks mõelda, kuidas Putini ja tema lähikondsete varad külmutatakse, kui nad nõutud kahjutasu ei maksa. Sedalaadi kohtuasjad võtavad aga äärmiselt kaua aega ning edus ei saa kindel olla.

McCue & Partners on varem esitanud USA kohtus nõudeid Liibüa valitseja kolonel Muammar Gaddafi vastu, süüdistades teda IRA terroristide toetamises Põhja-Iirimaal ja Inglismaal. Kohtuasi kestab endiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles