Obama ja Euroopa liidrid arutasid järgmisi samme Ukraina kriisis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama räägib  Ovaalkabinetis telefoniga.
USA president Barack Obama räägib Ovaalkabinetis telefoniga. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama arutas esmaspäeval telefonitsi Euroopa liidritega järgmisi samme seoses Ukraina kriisiga.

Valge Maja teatel arutas Obama edasisi samme konverentskõnes Saksa kantsleri Angela Merkeli, Prantsuse presidendi François Hollande´i, Briti peaministri David Cameroni ja Itaalia peaministri Matteo Renziga.

Prantsuse presidendikantselei teatel leppisid riigijuhid kokku, et Venemaale tuleb selle rolliga Ukraina kriisis kehtestada uued sanktsioonid.

«Hoolimata arvukatest kõnedest [Vene] presidendile [Vladimir] Putinile, leiti olevat kahetsusväärne, et Venemaa pole survestanud tõhusalt separatiste läbirääkimistele või astunud konkreetseid samme [...] tagamaks kontroll Vene-Ukraina piiri üle,» seisis avalduses.

USA, Euroopa Liit ja teised lääneriigid kehtestasid esimesed sunnimeetmed pärast seda, kui Venemaa annekteeris märtsis Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare. Lääs süüdistab Venemaad ka rahutuste õhutamises Ida-Ukrainas ja sealsete venemeelsete jõudude relvastamises. Pärast Malaisia reisilennuki allatulistamist 17. juulil Ida-Ukraina kohal on Euroopa Liit asunud ette valmistama laiemate sunnimeetmete rakendamist.

EL jõudis eelmisel nädalal esialgsele kokkuleppele sanktsioonides, mis võtaksid sihikule Venemaa juurdepääsu Euroopa kapitaliturgudele ning kaitse- ja tundliku tehnoloogia ekspordi. USA peaks avalikustama uued sanktsioonid sel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles