Relvastatud Norra politseinikud sisenesid Soome

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra politsei
Norra politsei Foto: SCANPIX

Relvastatud Norra politseinikud on viimastel päevadel töötanud Soome põhjaosas Utsjokis, kus kontrollitakse Norrasse suunduvaid autosid, edastas teisipäeval Soome rahvusringhääling Yle.

Soome Lapimaa politseiülema kohusetäitja Seppo Kinnuneni sõnul on Norra politseinike töötamine piiri Soome poolel küll harukordne, kuid täielikult vastavuses seadustega.

«Norra politseinikud saabusid Soome pärast tõsist terroriohtu Norras,» ütles Kinnunen. «Norra politsei palus meie abi. Nad küsisid, kas võivad tulla Soome territooriumile relvastatult. Politseiülematel on selleks loa andmiseks volitused ja ma andsin nõusoleku, kuna tollipunkt asub piiri Soome poolel.»

Kinnuneni sõnul sai ta politseivalitsuselt taotluse reedel ja võttis seejärel ühendust Norra kolleegidega.

Politseiülema kohusetäitja lisas, et Norra politseinikud töötasid nädalavahetusel ka teistes Põhja-Soome piiripunktides.

«Minu mäletamist mööda on see esmakordne juhtum,» lisas Kinnunen. «Norra politseinikud ei ole tavaliselt relvastatud ning Norrasse suunduvatel autojuhtidel ei kontrollita tavaliselt dokumente.»

Norra alandas pühapäeval Süürias käinud äärmuslastest lähtuva terrorihoiatuse taset.

«Viimastel päevadel tehtud töö põhjal saame öelda, et Norra vastu suunatud terrorioht on mõnevõrra kahanenud,» ütles Norra luureteenistuse (PST) direktor Benedicte Bjørnland pressikonverentsil.

«Olukord on aga endistviisi tõsine ja see pole veel lahenenud,» lisas ta.

Luureteenistus keeldus uut ohuhinnangut selgitamast, öeldes vaid, et see tugineb Norras ja välismaal kogutud infole.

Norra on tõhustanud piirikontrolli ja suurendanud relvastatud politseinikke arvu rongi- ja lennujaamades. Suletud on sealsed juudi muuseumid.

Bjørnland teatas neljapäeval erakorralisi julgeolekumeetmeid välja kuulutades, et teada pole võimaliku rünnaku sihtmärk, ekstremistide isikud ega nende asukoht.

Euroopa riikides on viimasel ajal kasvanud mure seoses ohuga, mida kujutavad endast Süüriast naasvad pühasõdalased. Brüsselis tapeti 24. mail rünnakus juudi muuseumile neli inimest. Rünnakus kahtlustatav on Alžeeria päritolu prantslane, kes viibis rohkem kui aasta Süürias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles