Ukraina president lubas ennetähtaegseid üldvalimisi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko.
Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko lubas reedel, et uus parlament astub ametisse juba lähikuudel.

«Sügisel on juba uus parlament, mis alustab reforme,» ütles Porošenko teleintervjuus, kinnitades kavatsust kuulutada välja ennetähtaegsed üldvalimised.

Korrapärased valimised toimuksid 2017. aastal, kuid pärast sellase presidendi Viktor Janukovõtši tagandamist veebruaris on kõlanud üleskutsed valida riigile uus parlament.

Mais ametisse valitud Porošenko on nimetanud seda vajalikuks sammuks Ukraina häbistatud poliitelu revideerimiseks.

Poliitilised juhid on leppinud kokku, et valmiseelne kampaania lüheneb 45 päevale.

Veebruarikuisele võimupöördele eelnesid mitu kuud kestnud valitsusvastased meeleavaldused, mis tõukusid Janukovõtši ootamatust otsusest jätta novembris sõlmimata lõimumislepe Euroopa Liiduga.

Janukovõtši tagandamise ja uue läänemeelse valitsuse võimuletuleku järel liidendas Venemaa märtsi keskpaigaks Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare ja Ida-Ukrainas lahvatas mäss, mille õhutamises süüdistavad Kiiev ja lääneriigid Moskvat. Alates aprilli keskpaigast on hukkunud konfliktis rohkem kui 1100 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles