Soome Vene-ekspert: rääkida võib kaubandussõjast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustuvalik ühes Moskvas toidupoes 7. augustil.
Juustuvalik ühes Moskvas toidupoes 7. augustil. Foto: SCANPIX

Lappeenranna tehnikakõrgkooli professori Pekka Sutela sõnul võib toimuvat nimetada kaubandussõjaks, sanktsioonid põhjustavad kahju tarbijatele ja majandusele.

Vene-ekspert Sutela rääkis YLE hommikuprogrammis «Aamu-TV», et praegune aeg on täiesti erakorraline ja võib juhtuda, et vaba kaubavahetuse ajad on möödas.    

Professori arvates pole Venemaa karistamisega võimalik muuta suurriigi välispoliitilist käitumist ega lääne suhtumist sellesse. «Rääkida võib kaubandussõjast. Keegi ei suuda aga ennustada, kui kaua karistuste laine kestab.»

Toiduainetööstuse liidu (ETL) tegevdirektor Heikki Juutinen rääkis hommikuprogrammis, et Venemaa määratud vastusammude ulatus tuli talle üllatusena. Ta avaldas lootust, et Venemaa peab ka kauges tulevikus toiduaineid sisse vedama.    

Sutela tõdes, et Venemaa toiduainetetööstus võiks olla suurepärane, kuid sellesse valdkonda pole investeeritud ning puudub ka tõeline ettevõtlikkus. Professor ei usu, et ettevõtlikkust saaks sunniviisiliselt tekitada.

Juutineni oletusel valis Vene president Vladimir Putin lääneriikidele vastulöögi andmiseks toiduainete valdkonna, sest söögiga saab kiiret mõju avaldada. Lisaks on Venemaal tänavu valmimas hea viljasaak.  

ETL koostas programmi, mille järgi hakatakse toidukaupade turundusega tegelema lääne, Läänemere regiooni, Euroopa Liidu ja Aasia suunas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles