Obama: Iraagi sõjaoperatsioonide ajakavas pole kokku lepitud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA õhulöögid hävitasid Iraagi võitlejate relvi ja sõjavarustust, ütles USA president Barack Obama laupäeval, väites, et Ühendriikide sõjaoperatsioonide ajakava riigis pole paika pandud.

«Ma ei kavatse anda konkreetset ajakava, sest nagu ma olen algusest peale öelnud, mil iganes USA kodanikud või asutused satuvad ohtu, on minu ülesanne vägede ülemjuhatajana nende turvalisus tagada,» ütles Obama ajakirjanikele, hoiatades, et «pikaajalisem projekt» võib aega võtta kuid.

USA õhujõud ründasid reedel Iraagi põhjaosas IS-i võitlejate positsioone pärast seda, kui islamistid tulistasid suurtükkidest Arbili linna kaitsvaid kurdi vägesid. Arbilis asub Ühendriikide konsulaat ning linnas on ka USA sõjalisi nõunikke.

Laupäevases raadiopöördumises lubas Obama , et USA ei lase end tirida järjekordsesse sõtta. «Ameerika lahingüksused ei lähe tagasi Iraaki võitlema, sest USA sõjaväe sekkumine ei ole lahendus laiemale Iraagi kriisile,» sõnas ta.

Sunniitlik Islamiriik (IS) on alates juuni algusest sundinud Iraagi valitsusvägesid ja kurdi pešmergavõitlejaid taganema. Nende kätte langes riigi suuruselt teine linn Mosul ja viimastel päevadel ka linnad, kus elasid varem kristlased ja jeziidid. Iraagi vaimulike sõnul on islamistid sundinud 100 000 kristlast põgenema ning eemaldanud kirikutelt riste ja hävitanud ürikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles