Venemaa kombib Soome meediaruumi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vene valitsuse rahvusvaheline raadiokanal Voice of Russia otsib võimalusi saada ringhäälinguluba Soomes. Põhjanaabrite sõnul neil aga vabu raadiosagedusi saadaval pole ning nende välisministri Erkki Tuomioja kinnitusel pole nad ka valmis andma ringhäälinguluba välismaisele riiklikule organisatsioonile.

Soome ei ole ainuke lääneriik, kus Voice of Russia otsib võimalusi tegevuse alustamiseks. Põhjanaabrite rahvusringhäälingu YLE andmetel on Moskva meediakanal seadnud sihiks Washingtoni, Londoni, Berliini ja Helsingi.

Suurimad esindused on planeeritud Washingtoni ja Londonisse, kuid ka Helsingi osas kavandatakse arvestatavaid investeeringuid. YLE andmeil tahaksid venelased Soomes palgale võtta 25 inimest ja hakata tootma soomekeelseid uudiseid, mis esitaksid Kremli vaatenurka.

Voice of Russia liideti mullu detsembris uudisteagentuuriga RIA Novosti kokku riiklikuks meediakanaliks nimega Rossija Segodnja. Otsust, mis nime hakkaks kandma organisatsiooni Soome esindus, pole veel langetatud.

YLE andmeil on Vene valitsuskanal palganud endale konsultandi, kelle ülesandeks on leida raadiojaamale sobiv asukoht Helsingi südalinnas. Sama allika kohaselt arutavad Voice of Russia, nende väliskonsultant ning Soome transpordi- ja kommunikatsiooniministeerium litsentsi küsimust selle nädala lõpus.

Venelastele on juba öeldud, et Helsingi raadiosagedused on niigi üle koormatud. Ühtki püsilitsentsi Helsingis praegu välja ei anta, küll aga peaks valitsus avama sel kuul võimaluse pakkumisteks raadiosagedustele mujal Soomes. Kui eesmärk on avada uus raadiojaam Helsingis, oleks üks võimalus selleks hankida ajutine FM-litsents või ringhäälinguluba AM-ülekanneteks, mis aga Soome kuulajaskonnani ei jõuaks.

Samal ajal otsib Voice of Russia ka võimalusi koostööks olemasolevate Soome raadiojaamadega, kes võiksid nende saateid oma sagedusel edastada. Igal juhul plaanib Vene riigikanal hakata oma uudiseid edastama veebis – selleks pole ringhäälinguluba vaja.

Nagu Soome transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumi vanemnõunik Sini Wirén sedastas, võib ringhäälinguettevõte jääda oma sagedust ootama kauaks.

Helsingis on raadiosagedused välja jagatud aastani 2019. Samuti on põhjanaabrite pealinnas tavapäraselt sageduste taotlejaid rohkem kui sagedusi ehk Venemaa kanal ei pruugi ka pärast seda endale sagedust saada.

Välisminister Erkki Tuomioja sõnul on ringhäälingulubade jagamine transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumi teema. «Omalt poolt võin aga öelda, et ei näe, et Soome raadio- ja telelitsents antaks välismaisele valitsusettevõttele,» lisas ta.

Russia Today esindajad oma plaane YLE-le kommenteerida ei soovinud.

Voice of Russia

•    Oma eelkäijaks peab 1922 asutatud Raadio Moskvat.

•    Aastaks 1939 edastas saateid inglise, saksa, prantsuse, araabia, indoneesia ja itaalia keeles.

•    Külma sõja aastail oli nende esimeseks sihtmärgiks USA, 1960ndail aga hakati tegema saateid Aafrika eri keeltes.

•    Riikliku tsensuuri alt pääses 1991. aastal.

•    Mullu detsembris liideti RIA Novostiga kokku riiklikuks meediakanaliks Rossija Segodnja, peatoimetajaks määrati senine RT peatoimetaja Margarita Simonjan.

Allikas: Wikipedia/PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles