The Guardian: Islamiriik on röövinud 20 välismaalast

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi pühasõdalaste poolt röövitud USA ajakirjanik Steven Sotloff
Islamiriigi pühasõdalaste poolt röövitud USA ajakirjanik Steven Sotloff Foto: SCANPIX

Briti väljaande The Guardian andmetel on sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik röövinud juba 20 välisriikide kodanikku.

Viimased neli röövitut on Itaaliast, Taanist ja Jaapanist.

Pühasõdalaste kätte langenud on ajakirjanikud, fotograafid ja humanitaartöötajad.

Islamiriigi võitlejad röövisid välisriikide kodanikke Süüria suurimast linnast Aleppost ja Idlibist ning viisid nad hiljem Põhja-Süürias asuvasse Raqqasse, mis on nende kontrolli all.

Välisriikide kodanike röövimine on äärmusislamistidele äri. Islamiriik on viimase poole aastaga lunaraha vastu vabastanud vähemalt kümme välismaalast.

Röövituid võidakse kasutada ka läbirääkimistel etturina. Üks Islamiriigi võitlejate poolt röövitu on USA ajakirjanik Steven Sotloff, keda pühasõdalased ähvardasid tappa kui USA jätkab õhurünnakuid Islamiriigi käes olevatele aladele.

USA on viimasel ajal toetanud õhurünnakutega kurdi võitlejaid ja Iraagi valitsusvägesid, kes võitlevad pühasõdalaste vastu.

Õhurünnakute abil vallutasid Iraagi väeüksused ja kurdid näiteks Põhja-Iraagis tagasi strateegiliselt tähtsa Mosuli tammi.

Islamiriik avaldas eile video, millel on näha USA ajakirjaniku James Foley hukkamist. AFP ja GlobalPost heaks töötanud Foley jäi Põhja-Süürias kadunuks 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles