Hiina maamehed otsivad pruute Vietnamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinasse kolinud Vu Thi Hong Thuy kaasa pilti näitamas.
Hiinasse kolinud Vu Thi Hong Thuy kaasa pilti näitamas. Foto: AFP/SCANPIX

Kuigi nende abielu eest maksti raha, on mõned vietnamlannad leidnud printsi valgel hobusel kaugetest Hiina küladest, kus nad kavatsevad õnnelikult elu lõpuni elada.

«Majanduslikus mõttes on elu Hiinas parem,» ütleb Nguyen Thi Hang, üks umbes paarikümnest vietnamlannast, kes on abiellunud Linqi mehega. See on maisipõldude vahel asuvatest külakestest koosnev piirkond ühe Hiina vaeseima provintsi Henani mägedes.

Kuigi Linqi jääb Vietnamist 1700 kilomeetri kaugusele, on see ometigi osutunud uueks, kasvavaks abielukaubanduse turuks Kagu-Aasias. Äri edendab Hiina soolisest tasakaalutusest tingitud pruudipõud.

30-aastane Hang saabus Linqisse mullu novembris ning tal on probleeme klientidega suhtlemisel tolmuses külapoes, kus ta müüb nuudleid, koolat ja suitsu. Kuid põhilised elutingimused – tilluke katmata tsementseintega magamistuba ning kanakuudi kõrval paiknev kuivkäimla – on tema kinnitusel paremad kui eelmises kodus.

Hangi abielu 22-aastase hiinlasega korraldas tema perekond. «Ma tean, et nad andsid mu perele natuke raha, kuid ma ei julgenud oma vanematelt selle kohta küsida,» tunnistab ta. Sugulased kinnitasid talle, et hiinlased hoolivad oma naistest ja teda ootab hea elu.

Hangi ehitustöölisest abikaasa on suure osa aastast külast eemal ega olnud kodus ka AFP külaskäigu ajal. Tema hallipäine äi paistis aga uue pereliikme üle uhkust tundvat. «Vietnami naised on täpselt nagu meie, nad teevad kõiki töid ja töötavad kõvasti,» kiitis Liu Shuanggen. «Siin pole naise leidmine lihtne, naisi on vähe.»

Sama kuuleb üle kogu Hiina: kümnendid soopõhiseid aborte on viinud olukorrani, kus iga 118 poisi kohta sünnib vaid 100 tüdrukut. Selle tagajärjel on plahvatuslikult kasvanud ka tasud, mida peiu pere traditsiooniliselt maksab, ning see on andnud tõsiseima löögi meestele vaestes maapiirkondades.

Abiellumise eest küsib pruudi pere tihti autot ja maja, mistap on lihtsam abielluda rikkamatel, Vietnamis küsitakse madalamat hinda.

Tüüpiline Vietnami pruudi hind on Linqi elanike sõnul 20 000 jüaani (2428 eurot) – see on vähem kui veerand keskmisest kohaliku pruudi hinnast.

Samas on selles äris ka murekohti. Vietnamis on varjupaik, kus AFP rääkis tosina sugulaste, sõprade ja isegi poiss-sõprade pettuse ohvriks langenud naisega, kes olid Hiina meestele pruudiks müüdud.

Birma valitsuse 2011. aasta raporti kohaselt on põhiline nende riigist toimuva inimkaubanduse liik tüdrukute ja naiste hiinlastega abielluma sundimine. Hiina politsei päästis ja saatis kodumaale ainuüksi 2012. aastal 1281 röövitud välismaa kodanikust naist, kellest enamik oli pärit Kagu-Aasia riikidest.

Asjatundjate hinnangul ei jõuta tuhandetele samasugustele inimröövidele aga tõenäoliselt jälile. Linqis keeldusid mitmed pered oma vietnamlannadest pereliikmetest rääkimast.

Üks autojuht osutas pisikesele asulale mäetippude vahel kui kohale, kuhu ostetud naisi tuuakse. «Mõned päevad pärast saabumist jooksevad nad ära,» rääkis ta. «Kuid neil pole siit põgenemine lihtne, sest piirkond on mägine ja mäed on täis [mehe] sugulasi.»

Seda, kui paljud neist naistest on inimkaubanduse ohvrid, on raske öelda. «Täpseid arve pole,» ütleb Feng Gang, Zhej­iangi ülikooli sotsioloogiaprofessor. «Tõenäoliselt pole sunniabielude osakaal suur.»

Hiina meedia kirjutab sellegipoolest regulaarselt varsti pärast pulmi pagevatest pruutidest. Fengi sõnul muudab osa neist lihtsalt meelt või on ise petturid, kes petavad mehelt välja pruudiluna.

Kahtlemata on osa neist abieludest vabatahtlikud. Paljud Linqi mehed on Vietnamis tööl käinud ja sealt ise abikaasa leidnud.

Leidub ka internetilehekülgi, kus hiina meestele pakutakse vietnami naisi, kes kirjelduste kohaselt on lahked ja sõnakuulelikud. «Me küsime 3000 jüaani kohtingu eest Ho Chi Minhi linnas ning kui need kaks otsustavad abielluda, võtame veel 36 000 abielu korraldamise eest – hinna sees on fotod,» kirjeldas ühe sellist lehte pidava firma töötaja.

Lisaks annavad paljud neist lehekülgedest ka garantii. «Kui naispartner esimese kahe kuu jooksul lahutab või ära jookseb, vastutame me uue partneri leidmise eest,» lisas töötaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles