Porošenko: Ukraina saab ELilt Donbassi taastamiseks 500 miljonit eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Ukraina presidendi Petro Porošenko ühine pressikonverenst Kiievis.
Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Ukraina presidendi Petro Porošenko ühine pressikonverenst Kiievis. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko rääkis pärast kohtumist Saksa kantsleri Angela Merkeliga, et Ukrainal on võimalik saada Donbassi taastamiseks humanitaarabi 500 miljoni euro ulatuses.    

«Tahan tänada Saksamaad otsuse eest panna alus spetsiaalsele fondile, mis avalikustatakse nö doonorite konverentsil septembri keskel Euroopa Liidus ja seoses millega antakse Donbassi infrastruktuuri ülesehitamiseks 500 miljonit eurot.»

Porošenko rääkis, et omal ajal koostati sõjajärgse Saksamaa aitamiseks Marshalli plaan. «Täna võin ma rääkida Donbassi infrastruktuuri taastamiseks mõeldud «Merkeli plaanist».»  

Veel väljendas Porošenko lootust, et 26. augustil Minskis toimuv kohtumine, kus lisaks ELi kõrgetele ametnikele osalevad Valgevene, Kasahstani ja Vene presidendid, saab olema positiivne.   

Lisaks leppisid Porošenko ja Merkel kokku, et Saksamaa võtab oma juurde ravile ja ühtlasi tasub 20 väga raskes seisundis Ukraina sõjaväelase ravikulud.

Ukraina riigipea rääkis, et täna kohtub Merkel ka kohalike võimuorganite esindajatega, kus on kõne all Euroopa Liidu abi kohalike võimuorganite tugevdamiseks, võimu detsentraliseerimiseks, põhiseaduslike reformide toetamiseks. Porošenko väljendas veendumist, et neist kohtumistest on Ukrainal väga suur abi.

Enne Merkeliga vestlemist ütles Porošenko, et see on väga tähenduslik, sest täna on Ukrainas riigilipu päev ja 24. augustil tähistatakse iseseisvuspäeva. Riigipea kinnitusel on Ukraina ühtsem kui kunagi varem, elades läbi väga traagilist aega. Viimaste andmete järgi on toetus riiklikule sõltumatusele kõrgem kui 1991. aastal, kui riik selle välja kuulutas.   

Porošenko nimetas Merkelit heaks sõbraks ja tugevaimaks Ukraina advokaadiks. Ta lisas, et viimase kahe kuu jooksul on nad omavahel suhelnud enam kui 20 korda ja see on aidanud Ukrainal oma huve kaitsta.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles