Porošenko lubas kolm miljardit dollarit sõjaväe ümberrelvastamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko pidas Kiievis pidupäevakõne.
Ukraina president Petro Porošenko pidas Kiievis pidupäevakõne. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko lubas tänases pidupäevakõnes, et mõne lähema aasta jooksul kulutatakse kolm miljardit dollarit sõjaväe ümberrelvastamiseks.

«2015. kuni 2017. aastani kavatseme me eraldada enam kui 40 miljardit grivnat (3 miljardit dollarit, 2,3 miljardit eurot) ümberrelvastamiseks,» ütles Porošenko Kiievis enne iseseisvuspäeva sõjaväeparaadi, millel lisaks sõduritele osalesid ka tankid ja muud soomukid.

Enam kui 20 000 inimest oli tulnud kuulama Porošenkot ja jälgima paraadi Kiievi Iseseisvuse väljakul, kus mitu kuud kestnud meeleavaldused lõppesid venemeelse eelmise presidendi Viktor Janukovõtši kukutamisega.

«On selge, et lähemas tulevikus ripub kahjuks Ukraina kohal alaline sõjaoht,» lausus Porošenko rahvuslippe lehvitavale rahvahulgale. «Ja meil ei tule mitte üksnes õppida sellega elama. Me peame alati olema valmis oma iseseisvust kaitsma,» rõhutas ta.

Porošenko sõnul suunduvad tänasel tseremoonial osalenud üksused ja sõjatehnika otse paraadilt riigi idaossa mässulistega võitlema.

Presidendi täiendavate kaitsekulutuste plaanid kujutavad endast 50-protsendist tõusu käesoleva aasta 1,5 miljardi dollariga võrreldes.

Mässulised võtsid aprillis ja mais Ukraina idaosas enda kontrolli alla kümneid linnu. Praeguseks on valitsusväed suure osa piirkonnast tagasi võitnud ning nad suuremates linnades Luganskis ja Donetskis ümber piiranud. ÜRO andmeil on lahingutes hukkunud üle 2000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles