Läti peaminister on rahul Tuski valimisega Euroopa Ülemkogu juhiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Laimdota Straujuma.
Läti peaminister Laimdota Straujuma. Foto: SCANPIX

Läti on rahul Poola peaministri Donald Tuski saamisega Euroopa Ülemkogu uueks eesistujaks ja Itaalia välisministri Federica Mogherini nimetamisega Euroopa Liidu uueks välispoliitika juhiks, ütles Läti valitsusjuht Laimdota Straujuma laupäeval.

«Mis puutub Lätisse, siis me oleme rahul. See oli hästi-kaalutletud otsus. On uus liikmesriik, mis on kindel kompromiss kõrge esindajaga [ELi välispoliitika juhiga], kelle esitas Itaalia,» ütles Straujuma ajakirjanikele pärast seda, kui ELi liidrite otsus oli laupäevasel tippkohtumisel Brüsselis teatavaks saanud.

Läti peaminister ütles, et nii nagu Läti, võeti ka Poola EL-i 10 aastat tagasi ning uutel liikmesriikidel ei ole seni olnud võimalust nii kõrgetel ametikohtadel olla.

«Tervikuna on see hea otsus,» sõnas Straujuma.

Straujuma ütles, et Tusk valiti Euroopa Ülemkogu uueks eesistujaks ühehäälselt, kuid Leedu hääletas Mogherini vastu ja Läti jäi erapooletuks.

«Härra Tuski valimine on Läti jaoks hea, kuna Poola on uus liikmesriik ning ta [Tusk] mõistab olukorda Idas, Ukrainas ja Venemaal. Ta on väga kogenud ja professionaalne mees, nii et uued liikmesriigid võivad olla rahul. See oli kompromiss, mida Balti riigid said aktsepteerida - kuna Euroopa Ülemkogu uus president on uuest liikmesriigist, saime nõustuda selle Itaalia kandidaadiga,» ütles Straujuma Mogherini kohta.

Tusk vahetab praeguse eesistuja Herman Van Rompuy välja detsembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles