Erdoğan tegi esimese visiidi riigipeana «fantoomriiki»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan täna Nicosias.
Recep Tayyip Erdoğan täna Nicosias. Foto: SCANPIX

Recep Tayyip Erdoğan külastas Türgi presidendina esmalt Põhja-Küprose Türgi Vabariiki, mida on iseseisva riigina tunnustanud vaid Ankara.

Põhja-Küprose Türgi Vabariik kuulub rahvusvaheliselt tunnustamata nn fantoomriikide hulka näiteks koos Abhaasia, Lõuna-Osseetia, Mägi-Karabahhi ja Transnistria Moldaavia Vabariigi ja Taiwaniga.

1974. aastal toimus Küprose rahvuskaardi üksuste toel riigipööre, mille eesmärgiks oli saare ühendamine Kreekaga. Türgi tõi kaasmaalaste kaitsele viidates Küprosele oma väed ja kuulutas 1983. aastal saare põhjaosas välja Põhja-Küprose Türgi Vabariigi.

Erdoğani uus presidendilennuk maandus täna Nicosias, mida peavad oma pealinnaks nii Küprose Vabariik kui ka Põhja-Küprose Türgi Vabariik ning kohtus visiidi käigus Põhja-Küprose Türgi Vabariigi liidri Derviş Eroğluga. Türgi riigipea lubas Küprose küsimuse tõstatada nii NATO tippkohtumisel kui ka ÜRO peaassambleel.

«Meil on võimatu Küprost unustada,» ütles Erdoğan ja lisas: «Nii nagu Türgi peaks ka Kreeka garantriigina täitma oma kohustusi.» «Kui kõik täidavad oma kohust, saab Küprose küsimuse lahendada niipea kui võimalik,» lisas riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles