Reuters käis Obama visiidi eel tallinlasi ja peaministrit küsitlemas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA president Barack Obama kohtub homme Tallinnas Baltimaade riigijuhtidega ning sel põhjusel tegi uudisteagentuur Reuters ka Eesti pealinnas videoloo. Ajakirjanikud intervjueerisid Eesti peaministrit Taavi Rõivast ja Tallinna Ülikooli lektorit Catlyn Kirna ning küsisid Tallinna tänaval ka inimestelt, mida nad Obama visiidist ootavad.

Eesti peaminister Taavi Rõivas võrdles Reutersile antud intervjuus praegust julgeolekuolukorda globaalse kliimasoojenemisega – see on probleem, mis lihtsalt ära ei kao. «Ma arvan, et Euroopa on aru saanud, et julgeolekuolukord on muutunud ja tegu pole vaid ajutise muutusega. See pole halb ilm, vaid situatsiooni võib võrrelda kliimamuutusega ja sel põhjusel usun ma, et Euroopa ja NATO reaktsioonid peavad olema pikaajalised,» sõnas Rõivas.

«Ma usun, et president Obama saadab tugeva signaali, et NATO ja USA võtavad regiooni julgeolekut väga tõsiselt ja ma usun, et tegemist on väga tähtsa ja ajakohese sõnumiga,» lisas Rõivas. «Jutt ei käi kümnetest tuhandetest sõduritest, kes oleksid varsti Eesti pinnal, kuid see polegi eesmärgiks. Me räägime selgest ja nähtavast kohalolust siin,» ütles ta.  

Tallinna ülikooli rahvusvaheliste suhete lektori Catlyn Kirna sõnas Reutersile, et kõige äärmuslikumad inimesed võrdlevad võimalikku arengustsenaariumit 1940. aastatel juhtunuga. «Kuid mõistlikumate inimeste jaoks pole tankid esmatähtsad, sest sissetung ei oleks tankid, vaid iseseisvuse kaotus, Vene mõju alla langemine,» ütles ta.

«Eriti pärast Ukraina sündmusi on paljud inimesed himul, et see võib ka siin juhtuda, et ühel päeval astub Vene vähemus välja ja ütleb, et tahab Venemaaga liituda või et tahab Kirde-Eesti Eesti küljest ära lõigata ja Venemaale anda, » ütles Kirna.

Reutersi ajakirjanikud küsisid ka Tallinna elanikelt, mida nad Obama visiidist ootavad.

«Ootused oleks kindlasti Ukraina kriisi osas. Et lõpuks keegi ütleks midagi paikapanevat ka, et keegi lihtsalt ei hiiliks kogu aeg ega oleks n-ö poliitiliselt korrektne. Ootaks jõulist maailmapolitsei lähenemist, nagu Ameerika kunagi oli, aga mis ta enam ei ole,» sõnas Reutersile Tallinna elanik Rasmus Karja.

«Kindlasti teeb murelikuks see olukord, mis praegu valitseb ja loodetavasti tulevad sealt õiged otsused – ja tõesti otsused. Et me ei peaks ennast rahutult tundma tulevikus,» sõnas Margit Savitski.

«Vaevalt, et siin suuri poliitilisi avaldusi tehakse, aga nähtavasti tema siiatulek on piisav avaldus ja sihitud ikkagi Venemaale eelkõige,» ütles Andres Melesk.

«Tugevamalt, tugevamalt, tugevamalt. Mulle ei meeldi, kuidas see Venemaa närib seda Ukrainat. Loomulikult tugevamalt, ma arvan, et paljud ootavad seda,» sõnas Eve Pooler.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles