NATO: Venemaal on Ida-Ukrainas endiselt tuhat sõdurit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud terroristid Luganski rahvusvahelise lennuvälja varemete vahel 11. septembril.
Relvastatud terroristid Luganski rahvusvahelise lennuvälja varemete vahel 11. septembril. Foto: SCANPIX

Ida-Ukrainas on endiselt umbes 1000 Vene sõdurit, lisaks paikneb piiril veel 20 000 sõjaväelast, teatas allianss täna, hoolimata Ukraina teadetest suurema osa Vene sõdurite väljaviimise kohta.

Vägede väljaviimine oleks hea esimene samm, kui see kinnitust leiab, ütles alliansi ohvitser uudisteagentuurile AFP, kuid «tõsiasi on see, et Ida-Ukrainas on endiselt tuhatkond Vene sõdurit ... ja veel umbes 20 000 Vene piiril».

Anonüümseks jääda soovinud Ukraina kõrgetasemelise sõjaväeametniku sõnul on «NATO hinnang konservatiivne».

«Me töötame enda hinnangute alusel, mille kohaselt oli Ida-Ukrainas augustikuu lõpus 4000-5000 Vene sõjaväelast. Nüüd on neid umbes 1000,» lisas ta.

Ametniku sõnul on taganenud Vene väed piiri vahetus läheduses kust nad võivad iga hetk Ukrainasse tagasi pöörduda. «Isegi kui nad on tagasi tõmbunud, siis ilmselgelt ei läinud nad tagasi Uuralitesse. Nad saavad tagasi iga kell tagasi pöörduda.»

Ukraina president Petro Porošenko teatas kolmapäeval, et 70 protsenti Ukraina idaosas võitlevatest Vene vägedest on viidud piiri taha.

Moskva on alati eitanud vägede üle piiri saatmist ja ei ole Porošenko avaldusele vastanud.

Ameerika välisministeerium tervitas vägede tagasitõmbamist «hea, väikese esimese sammuna», millele Washington ei ole seni sõltumatut kinnitust saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles