Rootslased valivad täna parlamenti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi peaminister ja mõõdukate erakonna juht Fredrik Reinfeldt (vasakul) ja tema koalitsioonipartnerid Jan Björklund liberaalsest rahvaerakonnast,  tsentristide Annie Lööf ja Göran Hägglund kristlikest demokraatidest.
Rootsi peaminister ja mõõdukate erakonna juht Fredrik Reinfeldt (vasakul) ja tema koalitsioonipartnerid Jan Björklund liberaalsest rahvaerakonnast, tsentristide Annie Lööf ja Göran Hägglund kristlikest demokraatidest. Foto: SCANPIX

Rootslased hääletavad täna parlamendivalimistel, kus nappi võitu prognoositakse vasaktsentristlikule opositsioonile.

Kuni viimaste päevadeni peetud kirglik valimiskampaania tipnes laupäeva õhtul kahe suurema erakonna juhi teledebatiga.

Valimised võivad muuta põhjalikult riigi poliitilist maastikku ja tuua võimule ebastabiilse valitsuse.

Üht konkreetset põhjust paremtsentristliku valitsuse toetuse vähenemisele pole. Üldise tõlgenduse kohaselt on inimesed lihtsalt tüdinud kaheksast aastast parempoolsete võimust ja soovivad vaheldust.

Lisaks on paljude rootslaste hinnangul on praeguse valitsuse reformid läinud liiga kaugele

Küsitlused on näidanud, et punaroheline opositsioon ehk sotsiaaldemokraadid, keskkonnapartei ja vasakpartei saavad suurema toetuse kui praeguse moderaatide juhitava valitsuskoalitsiooni neli erakonda.

Uueks peaministriks tõuseb tõenäoliselt sotsiaaldemokraat Stefan Löfven.

Ent ilmselt ei õnnestu opositsioonil selget enamust saavutada.

«Kõik märgid näitavad, et vasaktsentriste saab olema parlamendis praegusest võimukoalitsioonist rohkem, kuid nad ei saa enamust,» ütles Lundi ülikooli politoloog Mikael Sundström. «Tegemist saab olema neile väga keerulise olukorraga.»

Küsitluste kohaselt saavad parlamendis märkimisväärse esinduse ka immigrantidevastased Rootsi Demokraadid, kuid nendega ei soovi kumbki leer koostööd teha.

Hääletus algas kell üheksa hommikul Eesti aja järgi ja lõpeb kell üheksa õhtul.

Valimisametnike hinnangul selguvad esialgsed tulemused Riksdagi kohtadejaotuse kohta pärast kella 23 Eesti aja järgi. Häältelugemine jätkub homme, mil loetakse kokku väikeparteidele antud hääled ja iga üksiku kandidaadi saadud hääled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles