Ukraina diplomaat: Venemaa ohjeldamiseks on kolm võimalust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina armee sõurid patrullkäigul Donetski oblastis.
Ukraina armee sõurid patrullkäigul Donetski oblastis. Foto: SCANPIX

Ukraina endise USA suursaadiku Oleg Šamšuri sõnul on lääneriikidel Venemaa ohjeldamiseks kolm abivahendit.

«Selge see, et üksinda ei suuda Ukraina Venemaale vastu hakata, pealegi ei puuduta praegune kriis üksnes Ukrainat, vaid Euroopa julgeolekusüsteemi, mis faktiliselt lakkas olemast,» rääkis diplomaat intervjuus uudisteagentuurile LETA.

Ilma lääneta on absoluutselt võimatu hakkama saada, kuid tuleb asjadele reaalselt otsa vaadata. Reaalsus on aga selline, et sõjalise interventsiooniga ei tohi kalkuleerida, selgitas ta.

Nii on lääneriikidel kolm tegevusvõimalust. «Esimene variant on sanktsioonid, kuid need peaks olema sellised, mis teeks Vene majandusele tõeliselt haiget. Eelkõige siis finants- ja energiasektorile, aga võib-olla kaitsevaldkonnale. Briti peaminister David Cameron rääkis Venemaa kõrvaldamisest SWIFTist. Vaat seda Vene majandus ka tunnetaks.»

Teine asi oleks relvastuse müük, märkis Šamšur. «Tuleb aru saada, et Ukraina on alates augusti lõpust mitte üksnes hübriidsõja, vaid Venemaa otsese interventsiooni sihtmärk. Seetõttu peab tal olema enda kaitsmiseks vahendeid. Mulle on arusaamatu, et kuidas saab anda relvi kurdidele ja öelda, et me pole valmis andma neid Ukrainale. Ainus, kuidas ma saan asja seletada on see, et need, kes nii räägivad, tahavad jätta pragu võimalikeks läbirääkimisteks Putiniga.»

Ja lõpuks ka kolmas moment – see on majandusabi Ukrainale, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles