Georg Otsa film alistas Soome teles kogu Hollywoodi

Tiit Tuumalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Ots (Marko Matvere) aktsioonis.
Georg Ots (Marko Matvere) aktsioonis. Foto: Pm

Ootamatu, aga rõõmustav sõnum tuleb teiselt poolt lahte – Peeter Simmi «Georg» on platseerunud Soome aasta vaadatuimate välismaiste filmide teleedetabelis kõrgele teisele kohale, nagu selgub sel suvel ilmunud 2009. aasta Soome filmistatistika aastaraamatust.

«Georgi» (soomekeelse pealkirjaga «Georg Ots – rakkaani») teleesilinastus kogus 16. novembril Yle TV1 kanalil 470 000 vaatajat, jäädes aasta lõikes maha vaid Klaus Härö filmist «Elina», mis sai kokku 545 000 vaatajat. Selja taha jäid sellised Hollywoodi menufilmid nagu «Härra ja proua Smith», «Da Vinci kood» ja «Kariibi mere piraadid: musta pärli needus».

Tulemus on seda hinnatavam, et Soome kinolevis piirdus «Georg» 10 596 vaatajaga, ehkki ringles kaheksa koopiaga. Võrdluseks, Eesti kinolevis kogus Peeter Simmi film 50 000, teleesilinastus aga 162 000 vaatajat.

Vaadatuim Soome telesaade oli 2009. aastal konkurentsitult iseseisvuspäeva vastuvõtt, mis tõi ekraanide ette 2,2 miljonit vaatajat. Esimene mängufilm, Petri Kotwica kodumaine «Must jää» paikneb selles edetabelis kümnendal kohal, vaatajate arvuks 738 000.

Hästi läks Soomes ka teisel Eesti filmil, Jaak Kilmi ja Kiur Aarma dokumentaalil «Disko ja tuumasõda», mille oktoobrikuine teleseanss sai kokku 250 000 vaatajat.

Veel huvitavat 2009. aasta Soome filmistatistikast. Tegutses 170 kino 129 eri kohas. Digitaalseid saale oli kokku 48, kattes kõik Soome nurgad. 3-D-saale oli 43. Kinokülastusi 1,3 elaniku kohta.
Levisse jõudis 16 uut kodumaist mängufilmi. USA film kogus 67%, Euroopa film 17% ja Soome film 15% vaatajatest. Keskmine piletihind oli 129 krooni.

Ja last but not least. Täispikast animafilmist «Niko – tee tähtedeni» sai kõigi aegade vaadatuim soome film – 23 riigi kinolevis on see kogunud kolm miljonit vaatajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles