Bosnia presidentuuri valimistel võidutsesid rahvuslased

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valija Sarajevos.
Valija Sarajevos. Foto: SCANPIX

Bosnia kolmeliikmelise presidentuuri valimistel saatis edu horvaatide, moslemite ja serblaste kogukonna rahvuslaste kandidaate, selgus tänastest valimistulemustest.

Kui loetud oli üle 90 protsendi häältest, säilitas teiseks ametiajaks koha presidentuuri moslemist liige Bakir Izetbegović erakonnast SDA. Samuti võitis koha presidentuuris horvaat Dragan Čović erakonnast HDZ BIH.

Serblaste kogukonnale kuuluva ametikoha saatus on endiselt lahtine, sest opositsiooni esindaja Mladen Ivanići ja võimupartei SNSD kandidaadi Željka Cvijanovići vahel on seis äärmiselt tasavägine.

Valimisaktiivsus oli 54,14 protsenti, mida on kaks protsenti vähem kui 2010. aastal toimunud valimistel.

Praegune valitsemissüsteem ja põhiseaduslik kord on 1992.-1995. toimunud sõja lõpetanud rahulepingu tulemus, mis jagas riigi kaheks osaks: moslemi-horvaadi föderatsiooniks ja serblaste Republika Srpskaks.

3,3 miljonit hääleõiguslikku kodanikku valis eile presidentuuri kõrval ametisse üle 500 ametniku, muuhulgas föderaalparlamendi.

Republika Srpskas valitakse ka president ja kohaliku parlamendi saadikud.

Moslemi-horvaadi föderatsiooni elanikud valivad oma regionaalse ja 10 piirkondliku parlamendi saadikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles