Lavrov: EL sundis Kiievit ida ja lääne vahel valima

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Vene välisminister Sergei Lavrov on seisukohal, et Euroopa Liit süvendas kriisi Ukrainas, sundides Kiievit valima ida ja lääne vahel.

«Me kohtume täna kahjuks mitte kõige soodsamates tingimustes. Oleme meie varasematel kontaktidel rääkinud sellest, et Venemaa ja Euroopa Liidu vahelised suhted on jõudnud omamoodi tõehetkeni, kus tuleb teha otsuseid ühistegevuse arenguvektori osas ja vastata küsimusele, kas me oleme üksteisele strateegilised partnerid või ikkagi geopoliitilised rivaalid,» ütles Lavrov täna, kohtudes Euroopa Äriassotsiatsiooni kuuluvate kompaniide juhtidega.

Lavrovi sõnul tegi Euroopa Liit sel teelahkmel oma valiku: ilma mingi aluseta kruviti geopoliitilised panused Ukraina tuleviku osas järsult üles.

«Keerulise ajalooga, tõsiste siseprobleemidega suurt Euroopa riiki püüti sel etapil sundida mängima mängu «oma - võõras», tegema selget valikut, kummas suunas - itta või läände - nad tahavad arendada oma kaubandusmajanduslikke ja poliitilisi sidemeid,» ütles Vene minister.

«Sundimaks Ukrainat tegema valikut Euroopa Liidu kasuks ja Venemaa kahjuks, toetas Brüssel vastupidiselt tema enda deklareeritud demokraatlikele väärtustele põhiseadusevastast riigipööret, mida teostati marurahvuslike jõudude toel, Brüssel leppis 21. veebruaril sõlmitud rahvusliku leppimise leppe katkestamisega,» meenutas Lavrov.

Tema sõnul soodustas EL Kiievis selliste jõudude mittelegitiimsel teel võimule tulekut, kes deklareerisid avalikult kavatsust ignoreerida suure osa oma rahva seaduslikke huve, püüdu toetuda juuripidi süngeisse Hitleri ajastusse ulatuvatele ideedele ja loosungitele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles