Leht: miniallveelaev võis transportida Vene eriüksuslasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi merevägi Stockholmi lähedal
Rootsi merevägi Stockholmi lähedal Foto: SCANPIX

Väidetavalt Rootsi ranniku lähedal hätta sattunud miniallveelaev võis transportida Vene eriüksuslasi, kirjutas ajaleht Dagens Nyheter (DN) täna.

Rootsi julgeolekuekspert Joakim von Braun ütles lehele, et Triton NN tüüpi allveelaev mahutab kümmekond inimest.

«Eriüksuslased võivad ujuda saarele kaugelt ja varjuda seal. Nad kasutavad suletud ringlusega sukeldumissüsteemi, millest ei tule õhumulle ja mille õhuvarudest piisab mitmeks tunniks. Taktikalistel ja psühholoogilistel põhjustel jaguneb rühm maksimaalselt kaheks väiksemaks grupiks. Kui allveelaev tuleb maha jätta, pannakse sinna lõhkelaeng, mis võib plahvatada alles ööpäev hiljem,» ütles von Braun.

Sõdurid võidakse saarelt hiljem ära tuua näiteks mootorpaadiga või nad võivad võtta ühendust Rootsis tegutsevate Rootsi kodanikega, kes kuuluvad varjatud agendivõrgustikku.

Von Braun ei usu, et salapärane tanker tõepoolest oli miniallveelaeva saatealus, kuid see võis näiteks tegutseda miniallveelaeva raadioside vahendajana, kuna nende sidepidamisvõime on suhteliselt nõrk.

Ajalehe Aftonbladet teatel on Rootsi relvajõud juba alustanud võimalike sissetungijate otsimist rannikualadelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles