Katoliku kiriku sinodi lõpetab Paulus VI õndsaks kuulutamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Katoliku kiriku sinodi lõpetab täna paavst Paulus VI õndsaks kuulutamine, seekordset sinodi on võrreldud Vatikani teise kirikukoguga, mille reformid viis ellu Paulus VI.

Tänasel missal Vatikani Peetri kirikus osales lisaks paavst Franciscusele ka emeriitpaavst Benedictus XVI.

Paulus VI oli katoliku kiriku juht aastatel 1963-78.

Kaks nädalat väldanud sinod ei leebunud kokkuvõtlikus dokumendis homoseksuaalidele ja lahutuste osas ega jõudnud kokkuleppele neile kiriku uste avamises, teatas Vatikani eestkõneleja Federico Lombardi. Dokumendis märgitakse siiski, et homoseksuaale tuleb kohelda lugupidamisega ja nende diskrimineerimisest peab hoiduma.

Möödunud esmaspäeval avalikustatud vahekokkuvõttes kirjutati, et sinod ilmutas tänapäeva tegelikkuse aktsepteerimisel märkimisväärset avatust ning tunnistas, et abieluvälisel kooselul on «positiivseid tahke», et lahutatud inimesi ja homoseksualiste tuleb kiriku rüppe tervitada ning et abielupaaride otsuseid sünnikontrolli suhtes tuleks austada.

Vanameelsed piiskopid siiski sellise sõnastusega ei nõustunud ja lõppdokumendis on hoopis ebamäärasemad liigitused ja hinnangud. Arutelu üldine toon oli erinevalt varasematest siiski kaugelt leebem.

Kahenädalasel sinodil osales umbes 200 piiskoppi kõikjalt maailmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles