Ukraina president kinnitas esialgset lepet Venemaaga gaasihinna osas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Petro Porošenko.
Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko kinnitas eile, et Venemaaga jõuti esialgsele kokkuleppele selle talve gaasihinna osas, kuid Kiievil võib vaja minna rahvusvahelist abi selle maksmiseks.

«Me jõudsime esialgsele kokkuleppele. Kuni 31. märtsini maksame me fikseeritud hinda 385 USA dollarit tuhande kuupmeetri kohta,» ütles Porošenko.

Aastal 2009 soostus toonane peaminister Julia Tõmošenko maksma 485 USA dollarit tuhande kuupmeetri eest.

Kahe riigi vahelised gaasiläbirääkimised koos Euroopa Liidu esindajatega jätkuvad ametlikult järgmisel nädalal Brüsselis.

Vene gaasimonopoli Gazprom juht Aleksei Miller teatas juba varem päeval, et Ukraina nõustus kõigi Venemaa poolt esitatud tingimustega Kiievi gaasivõla lahendamiseks, kuid arvestades, et Ukrainal napib raha, võiks probleemi lahendamises osaleda ka Euroopa Komisjon.

«Tänase seisuga on Ukraina nõus, et esimene laenumakse 1,45 miljardi dollari ulatuses tuleb tagastada enne tarnete alustamist,» ütles Miller reedel ajakirjanikele. «Samuti nõustus Kiiev, et võlg summas 3,1 miljardit dollarit tuleb tagastada enne aasta lõppu, mitte 2015. aasta esimeses kvartalis, nagu Ukraina varem soovis.»

Milleri sõnul nõustus Ukraina ostma Vene gaasi Moskva pakutud hinnaga 385 dollarit 1000 kuupmeetrilt.

Porošenko tõi välja, et Ukraina sattus gaasivõla tasumisega raskustesse osaliselt just sellepärast, et Ida-Ukraina separatistlike piirkondade tarbijad ei maksnud oma arveid.

Vene president Vladimir Putin kutsus reedel pärast kõnelusi Porošenkoga Euroopat üles aitama Kiievil tasuda oma gaasivõlga Venemaale.

Porošenko märkis nädalavahetusel antud teleintervjuus, et endiselt on lahendamata Ukraina energiakontserni Naftogaz Ukrainõ majandusraskused.

«Meil on erinevaid valikuvõimalusi, milledest üks on Rahvusvaheline Valuutafond (IMF),» ütles Porošenko.

Ukraina presidendi sõnul saabuvad IMFi esindajad Kiievisse järgmisel kuul, et arutada muudatusi Ukraina praeguses laenuprogrammis.

Ukraina keskpanga president Valeria Gontareva märkis kuu alguses, et  riigi majanduse reformimist tuleb alustada just energiaettevõttest NJSC Naftogaz Ukrainõ.

«NJSC Naftogaz Ukrainõ probleemid ei ole alanud praegu, vaid need on süvenenud 23 aasta jooksul. Olen veendunud ja nõustun täielikult, et reforme tuleb alustada sellest ettevõttest,» rääkis Gontareva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles