Soome kõrvaldab takistusi sõjalise abi andmisele ja saamisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: Wikipedia

Soome valitsus tahab kõrvaldada seadustes sisalduvad takistused sõjalise abi andmisele ja vastuvõtmisele.

Asja võttis üles Koonderakonna rahvaesindaja Ilkka Kanerva, käsitledes Rootsi allveelaevajahiga seoses parlamendis samme, mis teeksid abi andmise ja vastuvõtmise võimalikuks.

Välisminister Erkki Tuomioja ütles, et kriisiohjeseadust hakatakse juba varsti muutma, et seni esinevad takistused kõrvaldada.

«See ei puuduta ainult sõjalist abi või sõdurite kaudu antavat abi, vaid ka pääste- ja muud koostööd erinevates kriisiolukordades,» sõnas ta.

Muudatuste läbiviimiseks moodustatud töörühm teeb ettekande novembri alguses, seejärel arutavad seadusmuudatusi presidendi ja valitsuse välis- ja julgeolekupoliitikakomisjonis.

Kaitseminister Carl Haglund lisas, et läbi vaadatakse ka kaitsejõude käsitlevad seadused, et need ei saaks takistuseks poliitilisele tahtele näiteks olukorras, kus teised Põhjamaad vajavad Soome abi.

Soome seadused takistavad praegu abi andmist, sest kaitsejõududel on vaid kolm ülesannet: Soome sõjaline kaitsmine, teiste ametiisikute toetamine ja osalemine rahvusvahelises kriisiohjes.

Kaitseväe ülem kindral Jarmo Lindberg ütles täna MTV uudistele, et tema arvates oleks hea, kui soovi korral oleks võimalik ka solidaarsust ja toetust üles näidata.

Tuomioja sõnul liigub Soome ja Rootsi kaitsekoostöö üha enam ühishangete suunas. See nõuab kokkulepet, kuidas ühiseid vahendeid kriisiolukorras kasutatakse.

Eesmärgiks ei ole esialgu veel kahe riigi igakülgse kaitsekoostöö leping, lisas välisminister.

«Aga seda peab muidugi ütlema, et keegi ei tea, kas see ei või kümne või paarikümne aasta pärast aktuaalseks muutuda.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles