Erdoğan Tallinnas: Türgi pole kunagi tunnustanud Eesti okupeerimist

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves täna Kadrioru lossis pressikonverentsil.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves täna Kadrioru lossis pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Täna Tallinnas visiidil olev Türgi president sõnas kohtumisel Eesti riigipeaga, et kahe riigi sõprus baseerub ühtsete demokraatlike põhimõtete jagamises. Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles, et Türgi pole kunagi tunnustanud Eesti okupeerimist ühegi riigi poolt. «Meie sõprus baseerub ühiste demokraatlike põhimõtete jagamises,» lisas ta.  

Eesti president Toomas Hendrik Ilves tõi aga välja, et Türgi on Euroopa Liidule oluliseks strateegiliseks partneriks, kelle liitumist ühendusega Eesti jätkuvalt toetab. «Meil on Türgiga väga lähedased suhtes, Türgi oli üks meie pikaajalisemaid toetajaid meie teel NATOsse,» ütles Ilves ja lisas, et Eesti on jällegi Euroopa Liidus üks tugevamaid Türgi liitumise pooldajaid.

Ankara esitas ELiga liitumiseks avalduse 1987. aastal, kuid siis vastas Brüssel Türgile, et ei välista riigi liitumist, kuid ei pea läbirääkimiste kohest alustamist võimalikuks. Aastakümneid hiljem on Euroopas arutluse all olnud seegi, kas Türgi üldse euroopalike väärtustega kokku passib.

Ilves tõi ka välja, et tegemist on Erdoğani esimese Eesti-visiidiga, kuid Eesti külastus on ka üks esimesi riigivisiite, mis augustis presidendiks valitud Erdoğan on Türgi riigipeana ette võtnud. Esimesena külastas ta Põhja-Küprose Türgi Vabariiki, riiki – mille iseseisvust on tunnustanud vaid Türgi ise.

Erdoğan sõnul keskendusid presidendid kohtumisel ka muutunud julgeolekuolukorrale Euroopas ja Türgi naabruses. Türgi president sõnas, et riik on välja öelnud, et nende eelistuse kohaselt võitleks Süüria-Türgi piiri lähedal asuvas Kobane linnas terroristidega Vaba Süüria armee võitlejad. «Teiseks eelistuseks oleks kurdi pešmerga võitlejad,» ütles Erdoğan. Tema sõnul on Süüria kurdid nõustunud vastu võtma 1300 Vaba Süüria Armee võitlejat, kellega praegu minekutees kokku lepitakse.

Erdoğan lisas, et sai ka äsja uut infot ka Iraagist Süüriasse Kobane linna kaitsma minema pidanud kurdi pešmerga võitlejate kohta. «Nende arvu vähendati kokkulepitud 200 asemel 150 võitlejani,» ütles ta. Türgi võimud on kurdidele andnud loa liikuda Süüriasse läbi Türgi territooriumi. ISi islamistidega võitleb Kobanes hinnanguliselt ligi 2000 kurdi võitlejat.

Ilves rõhutas, et otse Türgi piiri taga Kobanes tegutsev IS on ehtsaks julgeolekuohuks ka kõigile Euroopas ja NATOS. «Tänapäeva kiirelt muutuvas julgeolekuolukorras oleme me mõlemad muutunud sõna tõsises mõttes NATO eesliiniriikideks. Ja me ei ole vaid eesliiniriikideks, vaid me näeme ka, et kohe piiride taga on julgeolekuolukord tõsiselt muutunud,» sõnas Ilves. Ilvese sõnul on just koostöö Türgiga selles kontekstis erakordse tähtsusega.

«Nagu me nägime Krimmi puhul, on selle ebaseaduslik annekteerimine õõnestanud ja teinud pea olematuks 1975. aastal sõlmitud Helsingi lepped,» ütles Ilves ja lisas, et Venemaa käitumine Ukrainas on muutnud ka aegunuks meie ühise arusaama, et Euroopas riigipiire relva toel või ähvardusel ei muudeta. «See tähendab, et ka meie kõik, kes me NATOs oleme, oleme täiesti teises julgeolekukeskkonnas.

Presidendid vestlesid kahepoolsel kohtumisel ka kahe riigi majandussidemetest. «Visiidi peamine eesmärk oli neid lähedasi sidemeid, ka majandussidemeid tugevdada. Ma ei tea, kas eestlased seda teavad, kuid just Türgi on eesti turistide soosituim sihtkoht,» sõnas Ilves. Erdoğan tõi aga välja, et möödunud aasta lõppes kahe riigi vahel 456 miljoni dollari (360 miljonit eurot) suuruse kaubakäibega ning praeguseks on Türgis käinud umbes 50 000 Eesti turisti.

Lisaks hakkavad Eestist toimuma toimuma otselennud Türki Antalya provintsi Gazipaşa lennujaama.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles